Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stanovisko ke kauze PANDUR

Reakce náměstka policejní prezidenta pro službu kriminální a vyšetřování plk. Ing. Vitkora Čecha na informace, které se v posledních týdnech objevují ve sdělovacích, v souvislosti se šetřením nákupu obrněných transportérů PANDUR. 

Informace, které se v posledních týdnech objevily v médiích v souvislosti s případem PANDUR, byly prezentovány tak, že zkreslují průběh šetření této kauzy. Tímto stanoviskem chci podat informaci o skutečném stavu věci objektivní a nezkreslenou formou.
 
Bezprostředně po zveřejnění informací o údajném protiprávním jednání v souvislosti nákupem kolových obrněných transportérů Pandur Českou republikou, které se objevily v deníku MF Dnes, zahájil 19. února 2010 Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování ve věci šetření ve smyslu ust. § 158 odst. 1 trestního řádu. Následně na to jsem zřídil pracovní tým, který se celou kauzou podrobně zabývá. Již z těchto informací je patrné, že Policie České republiky věnuje tomuto případu z vlastní iniciativy velkou pozornost již od počátku.
 
Po vydání tiskové zprávy policejního prezidenta genmjr. Mgr. Oldřich Martinů ze dne 31. března 2010, ve které konstatoval, že tým provedl analýzu získaných materiálů a spolupracuje s rakouskými policejními orgány v rámci mezinárodní policejní spolupráce, se v médiích v souvislosti s tímto případem objevilo hned několik zavádějících informací, které zkreslují naši práci v této věci. Jedná se například o tvrzení, které vyplynulo z článků publikovaných v deníku MF Dnes, že Nejvyšší státní zastupitelství kritizuje absenci informací od policejního orgánu. Skutečnost je však taková, že s průběžným stavem věci bylo obeznámeno Vrchní státní zastupitelství v Praze 19. března 2010. Od této doby proběhly další dvě pracovní schůzky mezi policejním orgánem a Vrchním státním zastupitelstvím, při nichž byly státnímu zastupitelství předány dvě písemné informace o stavu šetření, včetně shromážděného spisového materiálu.
 
Další zavádějící informace byla otištěna v deníku MF Dnes 2. dubna 2010. Podle článku uvedeného deníku požádala rakouská policie naše policejní orgány o informace v souvislosti s uvedenou kauzou. Článek zveřejňuje konstatování rakouského prokurátora Martina Ulrycha, že žádné informace neobdržel. V této souvislosti mohu uvést, že v  rámci tohoto případu byla do České republiky zaslána žádost o právní pomoc z Rakouska, která byla doručena na Nejvyšší státní zastupitelství 22. března 2010. Vzhledem k tomu, že policejnímu orgánu byla žádost Vrchním státním zastupitelstvím v Praze předána k vyřízení až 22. dubna 2010, nemohla Policie ČR v den vydaného článku (tj. 2. dubna 2010) reagovat na žádost a poskytnout rakouské straně informace. 
 
            Na žádost české strany se ve Vídni 14. dubna 2010, uskutečnila schůzka státních zástupců obou zemí, které se za rakouskou stranu zúčastnili i rakouští policisté.  Deník MF Dnes 28. dubna 2010 zveřejnil úryvky z rozhovoru s nejvyšší státní zástupkyní JUDr. Renátou Veseckou, ve které konstatuje následující: „S rakouskou stranou jsem ochotu vytvořit společný tým už prodiskutovala. Ochota je velká. Jenže společný vyšetřovací tým může vzniknout, jen když trestní řízení vedou oba státy. U nás ale dosud policie trestní řízení v případu pandury nezahájila. Jedinou možností, kterou teď jako státní zastupitelství máme, je vyžádání si informací od policie a pak posouzení, jestli policie vyšetřuje, jak má. Tyto informace máme od policie dostat v řádu dnů.“  V této souvislosti znovu konstatuji, že šetření ve smyslu ust. § 158, odst. 1 tr. řádu bylo zahájeno již 19. února 2010 a první informace policie poskytla Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze 19. března 2010 na jeho žádost. Pro úplnost uvádím, že 22. dubna 2010 byla, kromě další zprávy o stavu věci, předána Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze i kopie spisového materiálu.
 
Z uvedených skutečností jasně vyplývá, že Policie České republiky věnuje případu značnou pozornost. Údaje, poskytované v této fázi šetření sdělovacím prostředkům, však mohou být pouze obecného charakteru, a není tedy možné zodpovědět všechny podrobné dotazy médií.
 
 
             
                                                                                                                                               plk. Ing. Viktor Čech
                                                                               

vytisknout  e-mailem