Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stamilionové krácení daní

Kriminalisté královéhradecké expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK SKPV) v uplynulých dnech obvinili ze stamilionového krácení daně čtyři muže.  

Obvinění (občané České republiky) působili jako zástupci čtyř obchodních společností. Od listopadu 2009 měli po dohodě s několika občany Maďarska neoprávněně získávat nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty v rámci obchodních operací společností, které zastupovali. Za tímto účelem měli vytvořit uzavřené řetězce dodavatelů a odběratelů měděného odpadu. Řetězce měly pracovat tím způsobem, že docházelo k obchodování se stále stejnými dodávkami kovového odpadu, který byl opakovaně přepravován z Maďarska do ČR a zpět. V této věci tedy nešlo o ekonomickou činnost, ale pouze o cílené vylákání daňových výhod, které pak obvinění uplatňovali v přiznáních k DPH. Občané Maďarska v této věci působili jako jednatelé českých obchodních společností. Jednalo se převážně o sociálně slabé osoby či bezdomovce, kteří pouze odevzdávali peníze za tyto obchody. Ty jako „bílé koně“ měla najímat další skupina maďarských osob, která po dohodě s obviněnými odesílala a následně opětovně přijímala zboží (mezi Maďarskem a Českou republikou).
 
Na nadměrných odpočtech DPH měli obvinění od roku 2009 neoprávněně získat cca 192 milionů korun. Dalších cca 43 milionů, které rovněž uplatnili jako nadměrný odpočet daně, se jim už vylákat nepovedlo.
 
Všichni jsou trestně stíháni pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za který jim v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Na tomto případu s kriminalisty ÚOKFK SKPV spolupracovali pracovníci daňové správy, kteří se touto věcí zabývali v rámci svých kompetencí. Díky tomu se finančním úřadům podařilo odhalit neoprávněné nárokování vysokých částek na nadměrných odpočtech a tím zabránit vyplacení částky 43 milionů korun.
  
Obviněným osobám byl kriminalisty ÚOKFK SKPV zajištěn jako náhradní hodnota za výnosy z trestné činnosti movitý a nemovitý majetek v hodnotě cca 14 milionů korun (např. tři domy, jeden byt a cca 100 tis. korun na účtech).
 
Jeden z obviněných mužů byl letos za krácení DPH nepravomocně odsouzen Krajským soudem v Hradci Králové k šestiletému nepodmíněnému trestu. I v tomto to případě šlo o obchodování s měděným odpadem. Podle rozsudku měl s dalšími osobami způsobit škodu ve výši téměř 20 milionů korun, kdy o vylákání dalších 6 milionů se měl pokusit.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
2. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem