Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stamilionové krácení daní

Kriminalisté brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili v uplynulých dnech vyšetřování organizované zločinecké skupiny, která se dopouštěla zvlášť závažného trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou cca 470 milionů korun. 

Podle našich závěrů měla skupina devíti mužů (občan s českou státní příslušností pocházející z Iráku – hlavní organizátor skupiny, tři Iráčané, jeden Slovák a čtyři Češi) v průběhu let 2008 až 2010 obchodovat se záměrně nadhodnoceným zbožím neznámého původu, přičemž cílem nebyl zisk z podnikatelské činnosti, ale dosažení neoprávněného vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Za tímto účelem mělo dojít v České republice k založení řetězce společností, které při provádění obchodů plnily úlohy mezičlánků. Na pozice jednatelů měly být dosazovány osoby v rolích tzv. bílých koní. Jako odběratelé nadhodnoceného zboží pak měly vystupovat společnosti z Iráku a Spojených arabských emirátů (SAE).

Kriminalisté NCOZ se případem s krycím názvem BRUNO zabývali už od roku 2010. V rámci rozsáhlého prověřování postupně nashromáždili nezbytné listinné materiály a další důkazní materiál, který svědčil o trestné činnosti obviněných osob. Z vypracovaných znaleckých posudků mimo jiné vyplynulo, že cena obchodovaného zboží (v tomto případě textilu) měla být záměrně až desetinásobně navýšena a zcela zjevně překračovala maloobchodní cenovou hladinu zboží běžně obchodovaného v cílovém státu (SAE, Irák). Policisté a dozorující státní zástupce několik let vytrvale usilovali o spolupráci s orgány cílových zemí. Jejich úsilí se nakonec vyplatilo. Podařilo se získat potřebné důkazy i za pomoci příslušných zastupitelských úřadů ČR v těchto zemích a v současné době byl podán návrh na podání obžaloby.

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody, jakožto účastníkům organizované zločinecké skupiny, až na  třináct let a čtyři měsíce.

Trestní stíhání čtyř osob je vedeno na svobodě, proti dvěma cizím státním příslušníkům je trestní stíhání vedeno jako proti uprchlým, další tři obvinění (dva Češi a jeden Slovák) byli nedávno za obdobnou daňovou trestnou činnost prováděnou v menším rozsahu pravomocně odsouzeni k sedmi a pěti letům odnětí svobody. Jako výnos z trestné činnosti zajistili policisté NCOZ  několik nemovitostí v hodnotě desítek milionů korun.

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

pplk. Mgr. Iva Knolová 31. 10. 2018

vytisknout  e-mailem