Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stamilionové krácení daní

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou tzv. Daňové Kobry, od minulé středy prováděli úkony trestního řízení, které se týkaly rozsáhlého krácení daní v oblasti agenturního zaměstnávání. 

V této věci je zřízen společný vyšetřovací tým se slovenskými policisty (Národná kriminálna agentúra). Na případu se intenzívně podíleli pracovníci Finančně analytického úřadu a Finanční správy ČR.

Podle našich závěrů měly personální agentury dodávat pracovníky (obvykle cizince) do řady výrobních podniků na území ČR.  Aby se vlastníci těchto agentur vyhnuli odvodu daní, měli vytvořit rozsáhlou skupinu společností (které skrytě ovládali) a do nich měli dosadit nastrčené osoby. Prostřednictvím obchodních společností měly být vytvářeny fiktivní faktury, které měly být vkládány do účetnictví personálních agentur s cílem neodvádět státu DPH a daň z příjmů. Uvedená trestná činnost měla být prováděna dlouhodobě. Organizace osob byla podle našich závěrů vytvořena několikastupňově, aby nejnižší články neznaly organizátory trestné činnosti.
   
Do operace s krycím názvem PRIZMA se zapojilo více než 200 policistů NCOZ. Na akci se dále podíleli příslušníci zásahových jednotek krajských ředitelství policie Středočeského a Jihomoravského kraje, Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie hl. města Prahy a specialisté Kriminalistického ústavu. Podporu rovněž poskytoval evropský policejní úřad Europol.
  
Naši kriminalisté provedli 30 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V rámci „realizace“ bylo zadrženo 23 osob. Následně došlo k obvinění 19 fyzických a 5 právnických osob. Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“, „účast na organizované zločinecké skupině“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“.
  
Způsobená škoda dle našich závěrů přesahuje 180 milionů korun.
  
V rámci provedených úkonů došlo v ČR, ale i v zahraničí, k zajištění majetku v hodnotě cca 120 milionů korun (cca 44 milionů korun bylo zajištěno v hotovosti).
  
V době "realizace" věc dozorovalo Městské státní zastupitelství v Praze. Pět obviněných osob bylo v pátek 7. února 2020 vzato do vazby.  

Pod videem jsou k dispozici fotografie zajištěných hodnot.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
12. února 2020

Odkazy do noveho okna

Prizma 1

Prizma 1 

Detailní náhled

Prizma 2

Prizma 2 

Detailní náhled

Prizma 3

Prizma 3 

Detailní náhled

Prizma 4

Prizma 4 

Detailní náhled

Prizma 5

Prizma 5 

Detailní náhled

Prizma 6

Prizma 6 

Detailní náhled

Prizma 7

Prizma 7 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem