Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - víkend + 2. 3. 2009

Zaútočili na policisty, Centrum Ostravy pod intenzívním dohledem, “Děkuji bratře”, „Poklad v kočárku“, „Zapeklité couvání“, Loupež v herně, Kde se vzala, tu se vzala dopravní značka 

Zaútočili na policisty

Kolem 14.30 hodin dne 26.2.2009 došlo v Ostravě-Hulvákách na ulici Bedřišské k potyčce mezi osobami na chodbě domu. Ke zvládnutí situace byli přivoláni policisté. Ti na místě nalezli na zemi také ženu v pokročilém stadiu těhotenství, která upadala do bezvědomí, proto okamžitě přivolali pomoc rychlé záchranné služby. Žena byla převezena do Městské nemocnice Ostrava. Policisté pak skutek fyzického napadání prověřovali. Při získávání dalších informací k případu stanuli též před dveřmi bytu v prvním patře domu.

Přítomnost policistů však evidentně nevadila 58letému otci a 29letému synovi, kteří se snažili do bytu vniknout. Nereagovali na výzvy hlídky, aby zanechali svého protiprávního jednání. Starší muž rozbil úderem pěstí skleněnou výplň vstupních dveří bytu a mladší do dveří kopl, utrhl ze zdi domácí telefon. Telefonem se pak snažil udeřit policistu do hlavy a jen díky jeho okamžité reakci nedošlo ke zranění. Muž byl policistou okamžitě zpacifikován. Mladší útočník se snažil udeřit do hlavy dalšího policistu kovovou lžící na obouvání obuvi. Policista mu předmět vyrazil z ruky, útočník však pokračoval a snažil se jej udeřit pěstí. Policista úder vykryl, osobu položil na zem a oběma útočníkům byly přiloženy pouta.

Před útokem, i po dobu útoku, starší muž opakovaně křičel vulgární výhrůžky, policisty označil  „bílými“ (dále nezveřejnitelné pojmy). Mladší k vulgárním nadávkám přidal i výhrůžky zabitím a také přidal označení „bílé...“. Orientační dechové zkoušky obou mužů vykázaly pozitivní hodnoty. Podezřelí byli následně umístěni k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Dne 27.2.2009 si 58letý muž vyslechl obvinění pro trestné činy útok na veřejného činitele, výtržnictví i hanobení národy, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Mladší muž byl téhož dne obviněn z trestných činů útok na veřejného činitele, výtržnictví i násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. Trest za toto protiprávní jednání může znamenat až tři léta odnětí svobody. Trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě.

Napsali o nás: www.novinky.cz

Centrum Ostravy pod intenzívním dohledem

Speciální bezpečností opatření k detekci a eliminaci protiprávního jednání v souvislosti s podáváním alkoholických a tabákových výrobků osobám mladším 18 let v restauračních zařízeních proběhlo z pátku 27. února na sobotu 28. února 2009 v centru Ostravy (Stodolní a přilehlé ulice). Opatření se zúčasnila zhruba desítka policistů obvodního oddělení Policie ČR Ostrava-střed a deset strážníků Městské policie Ostrava. Akce byla směřována zejména do míst, kde v poslední době došlo ke zjištění podávání alkoholu mladistvým.

V průběhu akce zkontrolovali policisté ve služebním teritoriu Obvodního oddělení Ostrava-střed, v době od 22.00 hodin do 02.00 hodin, jedenáct restaurační zařízení (mezi nimi byli například Barvy, Medvídek, Baroko, Desperádo aj.).

I přesto, že obdobné akce se několikrát měsíčně opakují, i tentokrát zjistili policisté osm podnapilých dětí a mladistvých. Naměřené hodnoty se pohybovaly v romezí od 0,28 promile (14letý chlapec) do 1,92 promile alkoholu (17letý mladík). Ani děvčata se však nedala “zahanbit”. Sedmnáctiletá dívka “nafoukala” 0,94 promile alkoholu, patnáctileté děvče 0,65 promile.  Všech osm případů podávání alkoholu osobám mladším 18let řešili policisté uložením blokových pokut v celkové výši 4 100 korun. Všemi osmi “poklesky” se bude dále zabývat také orgán sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Ostravy.  Celkem bylo zkontrolováno 50 osob.

Policisté zadrželi také 48letého muže, evidovaného v celostátním systému pátrání. Muž je podezřelý z trestného činu zanedbání povinné výživy. Policisté muže vypátrali v prostoru garáží v ulici Na Karolíně. Vzhledem k jeho podnapilosti, dechová zkouška vykázala hodnotu 1,39 promile alkoholu, byl nejprve umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici.
Policisté řešili také devět přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Devíti řidičům, kteří nerespektovali dopravní značku “zákaz vjezdu” na ulici Stodolní, uložili pokuty v celkové výši 2 300 korun.

Napsali o nás: www.novinky.cz

 “Děkuji bratře”

Policejní komisař zahájil dne  27.2.2009 trestní stíhání 16letého mladistvého pro provinění loupeže. Mladík se měl dne 5.2.2009, kolem 13.00 hodin, na ulici Jindřichova v Moravské Ostravě, zeptat 15letého chlapce, kolik je hodin. Chlapec obviněnému odpověděl, že nemá hodinky. Obviněný měl mladíka chytit za rukáv bundy a dotázat se ho, zda má u sebe mobilní telefon. Později ho měl udeřit pěstí do obličeje. Následoval dotaz, zda má napadený řetízek, v té době již měl útočník držet v ruce nůž. Poškozený ve strachu sundal z krku řetízek ze žlutého kovu s dvěma přívěsky. Následoval dotaz na existenci peněz. Oběť vydala finanční částku ve výši 1350 korun. Obviněný pak měl napadenému říci „děkuji bratře“ a z místa činu odejít.
Ke zranění oběti nedošlo, škoda na majetku byla vyčíslena ve výši zhruba  4500 korun. Trestní stíhání mladistvého je vedeno na svobodě.

„Poklad v kočárku“

Ostravští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli, který odcizil dne 27.2.2009, v době od 11.00 hodin do 11.10 hodin, z chodby sklepních prostor domu na ulici Svornosti v Ostravě-Zábřehu, dětský kočárek. Třicetiletá žena odnesla dítě i nákup do bytu a kočárek nechala zhruba deset minut bez dozoru. V kočárku byla uložena finanční hotovost ve výši 30 000 korun, jedno balení papírových plen, rychlozavinovačka, látková zavinovačka a písemnosti. Pachatel krádeží způsobil škodu za zhruba 36 000 korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádeže, detailně ohledali místo činu. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.


„Zapeklité couvání“

Po 15.00 hodině, dne 27.2.2009, telefonicky oznámila 44letá žena, že při vykládání zboží do jejího nákupního vozíku nacouvala řidička motorového vozidla zn. Renault Clio.  Ke zranění ani škodě na majetku nedošlo, ale oznamovatelka cítila silný zápach po alkoholu. Policisté na parkovišti obchodního centra na ulici Vítkovické v Moravské Ostravě nalezli 51letou řidičku z Dolního Benešova. Provedená dechová zkouška přístrojem Dräger vykázala hodnotu 2,88 promile alkoholu. Žena sdělila, že dne 26.2.2009 vypila dva litry vína.  Řidička byla umístěna na protialkoholní záchytné stanici. Po vystřízlivění čekalo ženu sdělení podezření pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky formou zkráceného přípravného řízení. Policisté ženě zadrželi i řidičský průkaz. Podezřelé hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti nebo peněžitý trest.                                                      
                                                                                                                                                                                                  

Loupež v herně

Ostravští policisté intenzivně pátrají po pachatelích loupeže, ke které došlo dne 1.3.2009, kolem 04.45 hodin. Dva dosud nezjištění pachatelé, oblečeni do černého oděvu s černými kuklami na hlavách,  vstoupili do herny na ulici Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce, právě ve chvíli kdy servírka chtěla zamknout vstupní dveře. Jeden z pachatelů namířil na 38letou ženu zbraň. Ženě mířil zezadu na hlavu a vyzval ji k vydání peněz. Servírku takto „dotlačil“ od dveří k prostoru baru, odkud poté pachatelé odcizili částku ve výši zhruba 40 000 korun. Jeden z pachatelů posléze ženu uzamkl do další místnosti, a oba pachatelé z místa činu odešli. Servírku nalezla až uklízečka po svém příchodu do herny kolem 06.00 hodin. Žena utrpěla psychické trauma, které si vyžádalo lékařské ošetření.
Okamžitě proběhlo detailní ohledání místa činu, kriminalisté zajistili stopy, na místo byl přivolán psovod se psem. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin loupeže, pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Kde se vzala, tu se vzala dopravní značka

Přítomností dopravní značky u silnice byl možná překvapen 23letý muž z Ostravy, který dne 2.3.2009, kolem 03.40 hodin, řídil motorové vozidlo zn. Fiat Punto. Muž jel po ulici Čujkovové v Ostravě-Zábřehu, přehlédl dopravní značku „přikázaný směr objíždění vpravo“, umístěnou na středním dělícím pásu vozovky. Muž nezvládl řízení vozidla, najel přes vyvýšený obrubník na střední dělící pás, kde čelně narazil do dopravní značky. Škoda na vozidle 30leté majitelky byla vyčíslena na zhruba 60 000 korun, na dopravní značce asi ve výši 10 000 korun. Tento způsob jízdy byl víc než předvídatelný, orientační dechová zkouška u řidiče stanovila hodnotu 3,39 promile alkoholu. Řidič byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici, vozidlo bylo odtaženo na záchytné parkoviště. Na místě zasahovali také hasiči HZS Moravskoslezského kraje. Muži bylo sděleno obvinění pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidiči tak hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo  zákaz činnosti.

 


                                                                                                                            

vytisknout  e-mailem