Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 6. 5. 2009

Po útoku upadla na zem; Nožem útočil na policisty 

pachatel1.jpgpachatel1.jpg
pachatel2.jpgpachatel2.jpg

Ostravští kriminalisté pátrají po dvojici dosud nezjištěných pachatelů, kteří dne 11.4.2009, kolem 17.40 hodin, odcizili 58leté ženě tašku a z místa činu utekli.

Oběti čekající před výtahem, v chodbě domu na Plzeňské ulici v Ostravě-Zábřehu, pachatel znenadání vytrhl z ruky igelitovou tašku s peněženkou, platební kartou a doklady i dalšími věcmi v celkové hodnotě přesahující 3200 korun. Atak byl tak intenzivní a nečekaný, že žena upadla na zem a zranila se. Konkrétně utrpěla pádem hematom kolem oka, doba léčení nepřesáhla sedm dnů. Druhý pachatel v době činu hlídal. Po krádeži z místa činu oba pachatelé utekli.
Policisté provedli ohledání místa činu a zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádeže. Při prověřování bylo zjištěno, že pachatelé si ženu pravděpodobně vytipovali před domem, po vchodu do domu se rozdělili, jeden hlídal, druhý uchopil ženinu igelitovou tašku s nápisem obchodního centra „Lídl“ a silně s ní trhl. Tímto způsobem tašku odcizil. K popisu pachatelů lze uvést, že se jedná o dva mladíky ve věku od 15 do 18 let. První měl oblečenu hnědou mikinu na zip s kapucí, na předním díle nápis „US“, dále oblečen do riflí modré barvy. Mladík měl krátké černé vlasy. Druhý mladík měl na hlavě černou čepici tzv. kšiltovku, oblečen do tmavých kalhot a bílomodré, pruhované mikiny. Oběma viníkům hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
Pachatelé obdobný trestných činů, při kterých odcizí kabelky či tašky, si většinou vytipují „slabší“ oběť. Snadnou „kořistí“ jsou v těchto případech senioři, děti, ženy nebo osoby ovlivněny alkoholem či návykovou látkou.
Hranice mezi krádeží a loupeží je u obdobných případů odcizení kabelky velmi křehká až neznatelná. Ačkoliv předmětem zájmu pachatele je majetek, kabelka, za určitých skutečností se může pachatel dopustit trestného činu loupeže. Velmi výrazný je však rozdíl ve výši trestu. U krádeže může být pachatel potrestán odnětím svobody až na dvě léta. U loupeže je však stanoven trest odnětí svobody až na deset let. Mohou to být případy, kdy oběť se kabelky nechce „vzdát“, s pachatelem se přetahuje, násilím dojde k poškození tašky (utržení části kabelky), nebo pachatel užije násilí, či pohrůžky násilí k získání věci. Dále to mohou být i případy, kdy se pachatel se seniorkou o kabelku „přetahuje“, oběť díky intenzitě použitého násilí upadne na zem a způsobí si zranění (zlomeninu apod.). I když se pachatel zmocní stejného předmětu, kabelky, následný trest se může lišit mnoha lety odnětí svobody. Závěrem je však nutno říci, že každý případ je posuzován dle konkrétních skutečností, a jakousi „šablonu“ pro právní kvalifikaci nelze jednoznačně stanovit. Zásadní je však uvědomění skutečnosti, získání stejné věci odlišným způsobem, může znamenat výrazně delší dobu, strávenou za branami věznice.
Zhruba polovinu případů loupeží, spáchaných na ulicích v Ostravě, tvoří právě zmíněné loupeže kabelek a tašek. Dále se předmětem zájmu při „pouličních“ loupežích stávají také mobilní telefony, peníze i další věci.
V loňském roce prověřovali ostravští policisté celkem 295 loupeží, pachatele zjistili u 150 činů. V prvním čtvrtletí letošního roku (do 31.3.2009) jsme prověřovali již 91 loupeží, ve 41 případech jsme zjistili pachatele.

 

 

 

nuz.JPGnuz.JPG

Chladnou hlavu si zachovali dva ostravští policisté, na něž zaútočil 18letý muž s nožem v ruce.

Vzhledem ke specifikaci místa, ulici Mjr. Nováka v Ostravě-Hrabůvce, kde se v době spáchání skutku pohybovalo i množství lidí, provedli vysoce profesionální zákrok a podezřelého zadrželi. Na místě útoku se pohybovaly nezúčastněné osoby, proto policisté nemohli použít donucovací prostředek zbraň, i přesto byl muž zadržen bez toho, že by došlo ke zranění osob.
Dne 5.5.2009, v době od 19.50 hodin do 20.00 hodin, hodil muž kámen do okna policejní služebny v Ostravě-Hrabůvce. Policisté okamžitě zareagovali. Poté, co se ozvala rána, 21letý policista vyskočil z okna služebny a podezřelého pronásledoval. Kolegovi se vydal na pomoc také další, 23letý policista. Podezřelý po zjištění velmi rychlé reakce a skutečnosti, že jej policisté pronásledují se snažil utéci. Byl však prvním policistou během okamžiku dostižen v prostoru u hřiště. Nato se podezřelý otočil proti policistovi, vytáhl nůž o celkové délce asi 26 cm a se slovy „tak pojď“, začal bodat nožem ve směru policistovy hrudi. Na místo v té době doběhl i druhý policista, jemuž podezřelý vyhrožoval stejným způsobem a také mířil na hruď. Podezřelý „přidal“ pouze verbální výzvu „tak pojď, nebo mě zastřel“.
Policisté muže opakovaně vyzývali, aby zanechal svého protiprávního jednání a odhodil nůž, podezřelý však na výzvy nereagoval a s nožem stál proti policistům. Policisté však příhodně zvolenou taktikou, komunikací (jak již bylo výše zmíněno, použití zbraně nebylo v dané situaci vhodné), zhruba po deseti minutách podezřelého odzbrojili, zadrželi a eskortovali na služebnu. Při provedené orientační dechové zkoušce u muže byla vykázána hodnota 2,23 promile alkoholu. Podezřelý byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Čeká jej sdělení obvinění pro trestný čin útok na veřejného činitele. Vzhledem k tomu, že k útoku použil i zbraně, nože, může být trest také přísnější. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.
Muž není ostravským policistům neznámým. Nedávno oznámil, že mu byl z bytu odcizen dne 25.4.2009, v době od 14.00 hodin do 15.00 hodin,  televizor a DVD přehrávač. Policisté však při prověřování zjistili, že muž televizor zastavil v zastavárně v Ostravě-Mariánských Horách a DVD přehrávač měl zastavit společně se známým také v zastavárně. Věc si měl vymyslet a oznámit na Policii ČR. Z krádeže měl podezřelý obvinit svého 18letého známého, věc byla proto oznámena správnímu orgánu příslušného úřadu městského obvodu pro podezření ze spáchání přestupku.

zpravy.idnes.cz/tak-pojd-nebo-me-zastrel-kricel-na-policisty-opilec-s-nozem-pau-/krimi.asp

moravskoslezsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/20090506_nasili_alkohol_ostrava_policie.html

vytisknout  e-mailem