Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 4.5.2009

“Poškodil pisoár”, „Nezvyklá krádež“, „Rozbíjel sklo a poté napadl policisty“, „Shromáždění na náměstí“ 

“Poškodil pisoár”, „Nezvyklá krádež“, „Rozbíjel sklo a poté napadl policisty“, „Shromáždění na náměstí“

“Poškodil pisoár”
      Obvinění hned ze tří trestných činů si vyslechl 25letý muž z Ostravy. Muž je podezřelý, že v době, od 23.55 hodin dne 1.5.2009 do 00.10 hodin dne 2.5.2009, poškodil pisoár a splachovací klozet v prostorách pánských toalet baru v Moravské Ostravě. Po „řádění“ v místnosti toalet měl obviněný fyzicky napadnout 25letého spolumajitele baru. Nejprve měl útočník udeřit poškozeného pěstí do obličeje, barman se počal bránit paralyzérem proti dalšímu útoku, na což měl obviněný zareagovat dalším útokem. Muž měl uchopit dřevěnou židli, kterou měl zasáhnout poškozeného do oblasti hlavy a způsobit tak poškozenému tržnou ránu i otok pod okem. Při druhém ataku mířeném rovněž na hlavu, se poškozenému podařilo úder vykrýt rukou, nicméně byl zraněn na lokti. Poškozený byl ošetřen lékařem. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na 6 000 korun.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání obviněného pro trestné činy výtržnictví, poškozování cizí věci a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Při orientační dechové zkoušce byla u podezřelého naměřena hodnota 1,58 promile alkoholu. Obviněný využil svého práva a ve věci odmítl vypovídat. Viníkovi tak hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

„Nezvyklá krádež“
      Ostravští policisté intenzivně pátrají po dosud nezjištěném pachateli, který v době od 17.45 hodin dne 2.5.2009 do 09.30 hodin dne 3.5.2009, poškodil a odcizil součástí motorového vozidla. Pachatel rozbil okno vozidla zn. Renault Clio, zaparkovaného v Klimkovicích, vnikl do vozidla a otevřel kapotu motoru. V motorové části pak neznámý sundal plastový kryt motoru, odmontoval a odcizil zapalovací rampu pro naftový motor, přestřihl palivové trubky, odcizil vstřikovač paliva, poškodil ddalší vstřikovače. Pachatel také vypáčil zámek zadních (pátých) dveří vozidla, přičemž páčením poškodil i zadní nárazník. Škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na 71 500 korun, přičemž škoda poškozením (zhruba 39 500 korun) je vyšší, než škoda vzniknuvší odcizením součástí vozidla.
      Policisté ohledali místo činu a zahájili úkony trestního řízení pro trestné činy krádež a poškozování cizí věci. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

„Rozbíjel sklo a poté napadl policisty“
       Dne 3.5.2009, kolem 01.30 hodin, měl 30letý muž rozbít skleněnou výplň dveří (zhruba o rozměrech 2 x 0,8 metrů) i výlohu (asi o rozměrech 1,8 x 1,6 metrů) prodejny na ulici Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce. Svým jednáním tak měl způsobit předběžně škodu ve výši asi 5 500 korun. Na místo činu byli přivoláni policisté, které však podezřelý v průběhu zákroku nejprve vulgárně urážel. Nutno říci, že slovník vulgárních pojmů byl opravdu přepestrý. Slova však vystřídal fyzický atak na policistu. Muž se snažil policistu udeřit pěstí do obličeje, nicméně policista útok vykryl a za pomocí donucovacích prostředků byl útočník zpacifikován. I při použití donucovacích prostředků se podezřelý choval agresivně a snažil se klást odpor. V době kolem 04.35 hodin byla u podezřelého provedena orientační dechová zkouška s pozitivním výsledkem 1,70 promile alkoholu.
      Muž byl umístěn v policejní cele a v době, kdy byl schopen dalších procesních úkonů, mu bylo sděleno obvinění pro trestné činy výtržnictví, poškozování cizí věci i útok na veřejného činitele. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, muži hrozí trest odnětí svobody až na  tři léta.

„Shromáždění na náměstí“
     Dne 3.5.2009 probíhalo od 16.00 hodin v Moravské Ostravě na Masarykově náměstí oznámené shromáždění Sdružení Rómů Severní Moravy. Krátce po zahájení akce se na náměstí přesunula skupina pravicových radikálů (zhruba 40 osob) a začali provolávat hesla „Čechy Čechům“ apod. Ostravští policisté, spolu se strážníky Městské policie Ostrava, situaci okamžitě zvládli oddělením obou skupin. Ke vzájemnému střetu mezi účastníky obou skupin nedošlo, po chvíli radikálové opustili náměstí. Shromáždění pokračovalo a bylo pořadateli ukončeno kolem 17.00 hodiny. Během akce nebyl zaznamenán přestupek ani trestný čin. I po skončení akce byla přijata adekvátní opatření k monitorování situace na území města Ostravy, tak aby nedošlo k narušení veřejného pořádku.
       V současnosti intenzivně vyhodnocujeme veškeré obrazové záznamy z akce, s cílem prověřit, zda nedošlo ke spáchání trestného činu nebo přestupku.

vytisknout  e-mailem