Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 30. 1. 2009

“Jeřábnická trilogie", “Smrt chodce” 

  1. “Jeřábnická trilogie"
  2. “Smrt chodce”

“Tuny železa”

ilustrační foto jerab ilustrační foto jerab Policejní komisař sdělil obvinění pro trestný čin krádeže (formou spolupachatelství)  trojici mužů, ve věku 51, 33 a 41 let.  Muži měli odcizit použité, vyřazené závěsné „sekáče“, z volně přístupného venkovní skladu firmy na ulici Vratimovské v Ostravě-Kunčicích. Od března 2007 do května 2007 měli obvinění odcizit zhruba 40 kusů závěsných „sekáčů“. Kusy oceli naložili pomocí magnetu mostového jeřábu na ložnou plochu („korbu“) nákladního vozidla značky Tatra 815 (červené barvy), které řídil 41letý muž z Ostravy-Hrabůvky. Sekáče pak prodali ve sběrnách druhotných surovin za nezjištěnou částku. Peníze si mezi sebe rozdělili. Krádeží tak vznikla škoda přesahující 262 000 korun.
Dále měli muži odcizit od listopadu 2008 do 19.1.2009 zhruba deset kusů železných odseků různých velikosti o hmotnosti asi 15 tun. Odsek je kovový odpad, různých tvarů, velikostí a tříd oceli. Odseky jsou šedé barvy, označené bílou barvou podle tříd oceli.
Způsob spáchání byl stejný. 51letý jeřábník naložil materiál, společně se svým 33letým synem z Hlučína, pomocí magnetu na „korbu“ nákladní tatry. Tuny železa pak skončily ve sběrně druhotných surovin  za částku přibližně 60 000 korun. Tímto skutkem měli způsobili škodu za zhruba 82 500 korun. Celkově tak škoda přesahuje 345 000 korun. Získané peníze si měl „trojlístek“ mezi sebou opět rozdělit a použít pro svou potřebu. Nejstarší muž měl získané peníze použít k zakoupení tiskárny. Policisté tiskárnu zajistili.
Jeřábník měl ve firmě pracovat několik desítek let, jeho syn měl být zaměstnán u společnosti několik let. Ani řidiči tatry nebylo místo činu neznámé. V minulosti zde měl rovněž pracovat několik let. Jako řidič dopravní firmy se do areálu poškozené společnosti „dostal“ v současnosti  bez problémů.
Trojici mužů hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.  Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

 

„Pracovní úraz“

Obvinění z trestného činu si převzal též 55letý jeřábník z Ostravy-Dubiny. Muž dne 24.7.2008, kolem 19.15 hodiny, v areálu společnosti na Vratimovské ulici v Ostravě-Kunčicích, při opravě brzdy na mostovém jeřábu, nevyžádal souhlas odpovědné osoby k popojetí jeřábu zhruba o dva metry. Před rozjetím jeřábu nepoužil muž zvukovou výstražnou signalizaci, popojel jeřábem a zranil 33letého muže. Poškozený sestupoval z mostového jeřábu na lávku jeřábové dráhy a byl pojíždějícím mostovým jeřábem přimáčknut k zařízení na jeřábové dráze. Následkem úrazu bylo těžké zranění, poranění dutiny břišní s rozvinutým šokem a velkou ztrátou krve (zlomeniny žeber, předloktí, rozdrcení ledviny a další). Doba léčení těžkého zranění přesahuje půl roku. Jeřábník zřejmě nerespektoval jak interní právní předpis závodu, tak další právní normy.
Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

„Pracovní úraz II“

Ostravští policisté prověřují také okolnosti pracovního úrazu, ke kterému došlo dne 28.1.2009, během hodiny, od 08.00 hodin do 09.00 hodin. Při opravě zdvihacího zařízení jeřábu v závodu na Ruské ulici v Ostravě-Vítkovicích, byl jeřáb uveden do chodu a při jeho rozjezdu došlo ke zranění 22letého muže z Ostravy. Zranění předcházelo zaklínění mužovy hlavy mezi rozvodnou skříň a jednu ze střešních vzpěr. Zraněný byl převezen a hospitalizován v nemocnici s blíže nespecifikovaným zraněním, podezřením na frakturu lebky. Doba léčení mužova zranění není dosud upřesněna.


                                                                                                                              

vytisknout  e-mailem