Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 3. 6. 2009

Týrání zvířat; „Neposkytl pomoc?“; "Schází televizory" 

Týrání zvířat
 
K objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu týrání zvířat zahájil policejní komisař úkony trestního řízení. 33letý muž měl v blíže nezjištěném období měsíce února 2009, na Plzeňské ulici v Ostravě-Zábřehu, polévat křečka umístěného v kleci, černou tuší. Zvíře potřísněné tuší měl pak s klecí ponechat na balkoně, nejméně po dobu dvou hodin.  Křeček měl však umrznout, muž se jej měl snažit rozehřát nad plamenem svíčky. Protiprávnímu jednání měly být bohužel přítomny nezletilé děti, jeho 5letá dcera a 13letá dcera jeho přítelkyně.
Děsivému zacházení však pravděpodobně neunikl ani pes nezjištěné rasy. Muž je podezřelý, že do psa kopal, lil do něj alkohol a do očí mu stříkal slzný plyn. Zvíře měl poté zavřít do jiné místnosti, kde jej až následný den nalezla 13letá dcera majitelky psa. Bohužel však mrtvého. 32letá majitelka psa vyčíslila škodu na 4 800 korun.

33letý muž je v současnosti ve vazbě pro trestný čin nedovolená výroba a držením omamných a psychotropních látek a jedů. Pachatel trestného činu týrání zvířat může být potrestán trestem odnětí svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem. Nicméně za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek hrozí viníkovi trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Ostravští policisté neprověřovali od ledna 2007 do současnosti další obdobný případ týrání zvířat.

„Neposkytl pomoc?“
 
Policejní komisař sdělil obvinění pro trestný čin neposkytnutí pomoci 27letému muži. Po intenzivním tříměsíčním prověřování byly policisty zjištěny okolnosti směřující k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby. Obviněný, měl spolu se svým kamarádem, trávit čtvrtý březnový večer (2009) v blízkosti vodního kanálu, na Místecké ulici v Ostravě-Hrabůvce. Muži měli také požívat alkohol. 27letý obviněný muž měl později za nezjištěných okolnosti spadnou do vodního kanálu, za ním měl skočit jeho 28letý kamarád. Muž však neměl kamarádovi (který za ním měl skočit), pomoci i přes to, že měl vidět hlavu topícího několikrát se zanořit a vynořit z vody. Tělo topícího se mělo být následně zvolna unášeno proudem. Poté, co se prvnímu muži podařilo z vody vylézt, se však neměl aktivně pokusit o záchranu kamaráda. Muž se neměl pokusit poškozeného nalézt, zachytit a vytáhnout na břeh, ačkoliv tato možnost reálně existovala vzhledem k šířce a hloubce kanálu, i s ohledem na poměrně pomalé proudění vody. Muž nepřivolal hasiče, lékaře ani policisty, bez zájmu o stav topícího měl místo opustit a odejít. Zpět se měl dostavit až ráno 5.3.2009, kde nalezl poškozeného za oplocením objektu.


Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. V roce 2008 neprověřovali ostravští policisté obdobný trestný čin, v letošním roce se jedná o druhý trestný čin.
 

"Schází televizory"

Krádež věcí z objektu společnosti za zhruba 282 000 korun začali prověřovat ostravští policisté. Ke krádeži došlo v období od 14.10.2008 do 6.3.2009. Ze skladu společnosti v Ostravě mělo být odcizeno šest přepravovaných zásilek. První zásilka obsahovala čtyři LCD televizory zn. LG v celkové hodnotě přesahující 80 000 korun. V druhé zásilce byly dva DVR rekordéry a deset DVD přehrávačů, škoda u této zásilky činí necelých 37 000 korun. Ani další čtyři zásilky neobsahovaly nikterak malé, a tudíž dobře uschovatelné věci. Byly odcizeny dvě domácí kina zn. Samsung, šest LCD televizorů, demagnetizační cívka za 78 000 korun a obrubovací stroj.


Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež. Pátrání po pachateli bude ztíženo i delší dobou, která uplynula od spáchání skutku. Navíc se manipulace se zásilkami účastní několik desítek osob, skladníci, řidiči i další. Věc policistům oznámil dne 1.6.2009 46letý zástupce poškozené firmy. Pachateli krádeže hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.
 

vytisknout  e-mailem