Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 29. 4. 2009

“Pobodal bratrance, který obtěžoval jeho matku“ 

Ostravští kriminalisté dva dny, prakticky nepřetržitě, intenzivně pracovali na závažném případu. Dne 26.4.2009, kolem 23.40 hodin, došlo ve Slezské Ostravě na Heřmanické ulici (v pokoji bytu), nejprve ke slovní rozepři mezi muži. Hádka měla gradovat fyzickým útokem. Konkrétně měl podezřelý 26letý muž bodnout nejméně jednou 25letého bratrance do oblasti hlavy i zad. Podezřelý měl k útoku použít pravděpodobně skleněný střep z rozbité výplně dveří. Ostrou skleněnou výsečí pak měl zasáhnout poškozeného pod čelist a do zad. Následkem útoku byla bodnořezná poranění, konkrétně rány o délce 20 mm zhruba čtyři cm od středu páteře. Zraněný byl v bezvědomí, nekomunikoval, utrpěl značnou krevní ztrátu, na místě byl zaintubován. Vážné zranění si vyžádalo okamžitý převoz rychlou záchranou službou i následnou hospitalizaci v nemocnici. Doba léčení zranění přesáhne dobu sedmi dnů. Útok byl nebezpečný, následkem mohla být zřejmě těžká újma na zdraví. Ohledání místa činu tuto skutečnost jen potvrdilo. Policisté na místě nalezli množství rozsáhlých krevních stop. 


V průběhu prověřování policisté zjistili, že závažnému ataku mělo předcházet rozbití skleněné výplně dveří 25letým poškozeným. Toho mělo rozzlobit „sexuální obtěžování“ jeho 48leté matky. Podezřelý měl matku útočníka líbat a objímat, proti čemuž měl poškozený protestovat s odůvodněním, že jde vlastně o jeho tetu. Oběť měla pravděpodobně ve zlosti, ovlivněna alkoholem, rozbít pěstí sklo dveří. Vzhledem ke skutečnosti zasažení krku, začala rána po bodnutí okamžitě intenzivně krvácet. Zraněný měl proto hledat pomoc na chodbě domu, kde se měl snažit boucháním na dveře sestřina bytu přivolat pomoc. Rychlou záchranou službu zavolala následně 55letá sousedka, která uslyšela hluk a uviděla množství krve.


Prověřování na začátku výrazně ztěžovalo ovlivnění alkoholem všech zúčastněných osob. Všichni měli před incidentem pít alkohol (víno a pivo) ve značné míře, u zúčastněných byla orientační dechovou zkouškou zjištěna hodnota alkoholu přesahující dvě promile (vyjma zraněného, vzhledem ke zdravotnímu stavu nebyla provedena orientační dechová zkouška. Hladinu alkoholu stanoví až krevní rozbor). Policisté proto museli vyčkat do doby, kdy budou účastníci schopni dalších úkonů trestního řízení, u ženy vykázala orientační dechová zkouška hodnotu 2,59 promile alkoholu, u podezřelého 2,39 promile alkoholu. Okamžité ohledání místa činu znesnadňovala také skutečnost odpojení elektřiny v bytě. Místo činu tak bylo střeženo do rozednění, kdy bylo detailní ohledání činu dokončeno. V průběhu ohledání místa činu bylo zajištěno množství stop. Policejní komisař po zadokumentování věci sdělil obvinění 26letému muži z Ostravy pro trestný čin ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Muži tak hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Na základě dalších získaných důkazů, však není vyloučena ani změna právní kvalifikace uvedeného jednání. Policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněného do vazby, neboť obviněný byl v minulosti odsouzen pro násilnou trestnou činnost (ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, výtržnictví, útok na veřejného činitele). Muži bylo rovněž uloženo ochranné protialkoholní léčení.

www.novinky.cz/krimi/167609-mladik-obtezoval-svou-tetu-po-hadce-bodl-strepem-jejiho-syna.html

zpravy.idnes.cz/muz-zabodl-strep-do-zad-bratrance-kteremu-obtezoval-matku-p3v-/krimi.asp

moravskoslezsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/20090429_policie_nasili_strep_ostrava.html


vytisknout  e-mailem