Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 26. 3. 2009

“Za dobrotu na....”; Trezor zanechal poblíž místa činu; Vzájemné fyzické ataky 

“Za dobrotu na....”

Nemilé překvapení čekalo bývalého zaměstnavatele 35letého muže z Ostravy-Poruby. 54letý muž zaměstnával 35letého muže v roce 2008 jako ostrahu objektu, později jako externího svářeče. Bývalý zaměstnanec měl v době od 14.10.2008 do 4.12.2008 využít své znalosti objektu firmy na ulici Želená v Ostravě-Mariánských Horách a dokonce manipulovat s kamerovým systémem, určeným ke střežení prostoru areálu, a opakovaně jej  měl vypínat z provozu. Takto měl způsobit snížení životnosti zdroje zařízení. Navíc si měl opatřit bez vědomí majitele klíče k objektu i trezoru. Pomocí klíčů později vstupoval do areálu firmy a z kanceláře měl odcizit tiskárnu počítače, rádio. Z původně uzamčeného trezoru měl odcizit 18 kusů lahví vína, plynovou pistoli s náboji, štítkovač. Dne 4.12.2008 měl dále z neuzamčené šatní skříně dalšího zaměstnance odcizit peněženku s finanční hotovostí, doklady a platební kartou.
 Šestnáct lahví vína měl podezřelý vypít, dvě poslední lahve byly nalezeny plné v jeho skříňce.  Když se muž znovu bez oprávnění pohyboval v objektu firmy dne 4.12.2008 byl přistižen majitelem firmy a jeho synem. U muže byla nalezena odcizená plynová pistole, peněženka a občanský průkaz poškozeného zaměstnance. Podezřelý měl svým protiprávním jednáním způsobit škodu přesahující 5 400 korun. Muž si vyslechl obvinění pro trestné činy krádež a neoprávněné držení platební karty. V minulosti byl odsouzen mimo jiné i pro spáchání trestného činu krádeže. Za uvedené trestné činy hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na dvě léta.

Trezor zanechal poblíž místa činu

Dosud neznámý pachatel byl vyrušen „při práci“ servírkou restaurace dne 25.3.2009. Pachatel vylomil dveře sportovního centra v Moravské Ostravě na Budečské ulici, načež vstoupil do kanceláře firmy v prvním patře, kde odcizil uzamčený kovový trezor. Ke skutku došlo v době od 16.50 hodin do 17.10 hodin. Trezor s finanční hotovostí ve výši 144 950 korun pachatel vynesl z kanceláře a zřejmě poté co byl ženou vyrušen, zanechal jej nepoškozený na schodech k východu z budovy. Předběžně byla celková škoda vyčíslena na 151 950 korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež, po pachateli intenzivně pátrají, provedli detailní ohledání místa činu. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.


Vzájemné fyzické ataky

Policejní komisař sdělil dne 25.3.2009 obvinění pro trestný čin výtržnictví a ublížení na zdraví 25letému muži z Ostravy. Dne 4.3.2009, kolem 00.30 hodin, mělo dojít na tramvajové zastávce v Ostravě-Dubině, na Horní ulici, k hádce mezi 25letým podezřelým a 30letým poškozeným. 30letý muž měl 25letého fyzicky napadnout údery pěstí  do oblasti hlavy. 25letý muž měl na útok zareagovat dvěma výpady kuchyňským nožem, přičemž jednou zasáhl poškozeného do stehna pravé nohy (do oblasti nad kolenem). Následkem bylo lehké zranění, které si vyžádalo jednorázové ošetření. Podruhé měl obviněný zasáhnout poškozeného do oblasti zad, takto však nezpůsobil žádné zranění napadeného. Došlo pouze k propíchnutí bundy poškozeného.
Vzájemná „rozmíška“ mezi známými měla vzniknout pro možný dluh ve výši 500 korun. Policisté na místě činu nalezli a zajistili kuchyňský nůž o celkové délce zhruba 23 cm, zadrželi také podezřelého. Provedené orientační zkoušky byly pozitivní, u obou mužů přesáhly dvě promile alkoholu. Okolnosti prvotního fyzického ataku staršího vůči mladšímu muži, jsou v současnosti rovněž prověřovány. Za trestný čin ublížení na zdraví a výtržnictví hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

vytisknout  e-mailem