Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 23. 1. 2009

Domácí násilí, Bezpečné ostravské silnice 

  1. Domácí násilí
  2. Bezpečné ostravské silnice

Prvním vykázaným v Ostravě je 60letý muž z Ostravy-Přívozu. Muž měl v noci oslavovat své šedesáté narozeniny spolu se svými známými. Při oslavě nechyběl alkohol. Své 84leté matce pak měl dne 15.1.2009 verbálně vyhrožovat újmou na zdraví. Ženu měl též urážet a vyhazovat z bytu. Muž odmítl dechovou zkoušku a byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici.

Syn matce finančně zřejmě nepřispívá na chod domácnosti, několikrát jí však měl sníst potraviny. Matce měl opakovaně vulgárně nadávat, dokonce ji měl bít, tahat ji za vlasy, po dobu zhruba dvou let. Ženu měl také omezovat v jejím běžném způsobu života různými nařízeními a příkazy. Syn měl matce dne 15.1.2009, krátce po 03.00 hodině ranní, vulgárně nařídit, aby “vypadla” z ložnice. Žena proto ve strachu odešla na chodbu domu (před byt). Později ji však bylo zima, proto zazvonila na souseda, aby přivolal policisty.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě. “Agresor” byl z bytu v Ostravě-Přívoze, Arbesově ulici, vykázán na dobu deseti dnů. Policisté po čtyřech dnech zkontrolovali (dne 19.1.2009), zda muž vykázání opravdu respektuje. Od roku 2006 prověřovali policisté deset oznámení protiprávního chování podezřelého muže vůči ohrožené osobě. V současnosti mu hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

V Ostravě funguje ojedinělý tým policistů, specializujících se právě na provedení institutu vykázání. Jen v loňském roce ostravští policisté vykázali 35 osob. Šedesátiletý důchodce je letos v Ostravě prvním vykázaným.

Detekce domácího násilí páchaného na seniorech je velmi komplikovaná. Velmi těžké je totiž zveřejnit své rodičovské “selhání”. Strach a stud jsou proto příčinou mlčení a zatajování následků ubližování. Některé oběti jsou v pokročilém věku, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, vystaveni “napospas” násilnému chování nejbližších. Počátky mívají mírnější průběh, urážky, okřikování, napomínání. Pokračovat může omezováním s odůvodněním “nikam nechodíš, nic nepotřebuješ” a končit může fyzickým ubližováním. Kde jinde, než ve vlastní rodině, má však senior hledat zázemí, ochranu a pomoc.
Identifikace, a především řešení problematiky domácího násilí, je jednou z priorit ostravských policistů. Ostravské městské ředitelství se specializuje na problematiku domácího násilí již od roku 1999. Zásadní je také nadstandardní spolupráce se subjekty vně policii, především s Bílým kruhem bezpečí, ostravským intervenčním centrem a mnohými dalšími. Nezanedbatelná není ani pomoc veřejnosti a její nulová tolerance k násilí. O tom, že se problematika domácího násilí “těší” pozornosti také vedení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, svědčí i konference a seminář k předmětnému tématu (jenž proběhl v červnu a listopadu 2008 v prostorách Magistrátu města Ostravy).

                                                                                                                                                

vytisknout  e-mailem