Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 21. 1. 2009

“Vydával se za bratra a okradl vlastní babičku”, Neuveřitelně plodný nenechavec 

  1. “Vydával se za bratra a okradl vlastní babičku”
  2. Neuveřitelně plodný nenechavec

Do vazby byl vzat 25letý muž z Ostravy-Poruby, kterého zadrželi ostravští policisté. Při kontrole muž sdělil, že u sebe nemá doklady a policistům nahlásil jméno a data narození svého, o rok mladšího, bratra. Policisté při kontrole totožnosti zjistili, že osoba neodpovídá fotografii uvedené osoby. Až poté se muž přiznal ke své totožnosti. A zřejmě moc dobře věděl, proč své pravé jméno tají. Policisté zjistili dokonce dva předchozí souhlasy k zadržení muže, které vydalo Okresní státní zastupitelství Ostrava pro trestné činy krádeží.

Policejní komisař muži sdělil obvinění hned pro tři trestné činy, krádeže, poškozování cizí věci a neoprávněné držení platební karty. Obviněný se měl dopustit série šestnácti případů v době od 12.5.2008 do 15.1.2009.  Trestnou činností způsobil škodu  přesahující  510 000 korun. Místem mužova „nekalého působení“ byla Ostrava-Poruba.

Muž  ve většině případů, celkem jedenáctkrát, měl odcizit různé věci z vozidel. Do vozidel se „dostával“ vždy stejně, po rozbití oken. Z interiéru odnášel v podstatě vše, co se odnést dalo. Mezi odcizenými věcmi tak figurují například různé druhy lyží, lyžařské hůlky, boty, lyžařské přilby, batohy, kufřík, telefon.…V jednom z batohů měl muž nalézt tři bagety, které snědl. Mezi výčtem věcí nesmí chybět „tradiční“ autorádia. Poškozená zůstala vozidla mnoha značek, např. Škoda Felicia, Škody Fabie, Mazda 2, Peugeot Boxer, Škoda Octavia, Citroen Berlingo, Seat Leon, Daewoo Kalos....
Ve zbylých pěti případech se místem činu stala tzv. unimobuňka, sklepní místnost, prodejní stánek a stodola. V posledním případě muž kradl v bytě své 68leté babičky. Babičce odcizil šperky ze žlutého kovu, konkrétně tři prsteny, tři řetízky s přívěsky. Jen u tohoto skutku dosáhla škoda 20 000 korun.
Muž měl spolu s dalším pachatelem vypáčit dveře unimobuňky na Záhumení ulici a odcizit televizor, vrtačku, brusky, vařič  i další nářadí. Po vypáčení dveří „vnikl“ též do sklepa, odkud odcizil jízdní kolo, mobilní telefon, doklady, finanční hotovost, klíče, platební karty a další. Sklep totiž sloužil brigádníkům k odložení ošacení i dalších osobních věcí. Obviněný měl též vypáčit visací zámek prodejního stánku na terase bazénu a ze stánku odcizit finanční hotovost ve výši 1 000 korun. Nutno dodat, že „kořist“ si odnesl v drobných mincí. Totožný „scénář“ má krádež věcí ze stodoly. Po vypáčení vrat měl pachatel odcizit spolu s dalším mužem jízdní kolo, vanovou baterii, ponorné čerpadlo a vrtačku.
Muži hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

                             

vytisknout  e-mailem