Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 2. 6. 2009

Nález munice; „Týral družku“ 

Nález munice

Kolem 14.45 hodin byla dne 1.6.2009 nalezena při výkopových pracích, na ulici Chrpové v Ostravě-Svinově, munice. Přivolaní policisté evakuovali dva nejbližší domy a jejich tři obyvatele, aby nedošlo k ohrožení osob. Místo nálezu bylo zajištěno do příjezdu pyrotechnika, který nalezenou část munice zajistil. Hlínou obalený předmět byl dle sdělení specialisty předním ogiválem dělostřeleckého granátu a nebyl nebezpečným.

„Týral družku“


Policejní komisař zahájil další trestní stíhání podezřelého 26letého muže z Ostravy, který je v současnosti stíhán vazebně pro trestný čin vydírání. Toho se měl dopustil jako zvlášť nebezpečný recidivista. K původnímu sdělení obvinění pro trestný čin vydírání, „přibylo“ také sdělení obvinění pro trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě (taktéž se jej měl dopustit jako zvlášť nebezpečný recidivista). Další trestní stíhání bylo zahájeno na základě zjištěných skutečností při prověřování „původního“ trestného činu vydírání.

Původní tisková zpráva: „Na ženy mířil pistolí“

Policejní komisař sdělil obvinění 26letému muži z Ostravy pro trestný čin vydírání. Muž měl dne 28.1.2009, kolem 05.45 hodin, na chodbě domu v Ostravě-Vítkovicích, Urbančíkově ulici, zaútočit na ženy. Muž měl nejprve požadovat vydání svých osobních věcí po 22leté přítelkyni a její 23leté kamarádce. 23letá žena ubytovala svou 22letou kamarádku s jejím přítelem ve svém bytě 14.1.2009. Dne 27.1.2009 však měl muž 22letou ženu zbít a po hádce odejít z bytu. Ženě pak měl zasílat výhružné zprávy sms. Brzy ráno, 28.1.2009, se měl muž vrátit a „dobývat se“ do bytu. Mladá žena měla strach jít sama do práce, proto jí kamarádka nabídla, že jí odveze do zaměstnání. Spolu pak ženy vyšly z bytu. Muž požadoval vrácení věcí, ženy však argumentovaly nedostatkem času a chtěly věc vyřešit odpoledne. Muž měl pak na 23letou ženu namířit plynovou pistoli. Po chvíli měl zbraň sklonit, žena utekla do bytu a přivolala policisty. Obviněný měl 22letou ženu též nepravidelně bít od poloviny roku 2007.
Policisté muže zadrželi a zajistili plynovou pistoli. Policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněného do vazby. Soudce podnět akceptoval a muž byl vzat do vazby. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Vyšetřování trestného činu vydírání, kterého se měl dopustit jako zvlášť nebezpečný recidivista,  bylo ukončeno návrhem na podání obžaloby.
Muž je však dále podezřelý, že v přesně nezjištěné době, od podzimu 2007 do podzimu 2008, ve společně obývaném pronajatém bytě v Ostravě-Hrabůvce, na ulici U Haldy, verbálně i fyzicky napadal svou 22letou družku. Konkrétně měl ženu urážet vulgárními nadávkami, vyhrožovat ji zabitím a to v jednom případě i s nožem v ruce. Nůž měl ženě přiložit do oblasti krku. V desítkách případů měl však ženu napadnout údery pěstmi nebo dlaněmi do oblasti hlavy, rukou, břicha. Muž měl ženu dokonce kopat, v jednom z případů se ji měl snažit i vyhodit z bytu okna ve druhém patře.
Případ je charakteristickým pro obdobné domácí násilí. Fyzické násilí vůči oběti i agresivita se měly stupňovat. Následkem fyzických ataků byly krevní podlitiny, tržná rána na hlavě, hematomy, otoky, zejména v oblasti hlavy a rukou. A znovu bohužel typicky žena ošetření lékaře nevyhledala, chování „agresora“ měla zlehčovat a omlouvat je. I když měla být obviněným zejména citově vydírána, měla k němu být stále vázána citovou vazbou. Viditelná zranění měla žena „maskovat“ makeupem, a na dotazy známých měla například uvést, že hematom jí způsobil pes. A znovu příznačné chování pro oběti domácího násilí, policii žena neměla nikdy přivolat či věc oznámit.
Muž se měl protiprávního jednání dopustit i přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu Ostrava odsouzen pro trestný čin příprava k trestnému činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, dále pro trestný čin příprava k trestnému činu vydírání. Muž byl odsouzen k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání tří let.
Pachateli trestného činu týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě hrozí trest odnětí svobody na dvě až osm let. Horní hranice trestní sazby odnětí svobody stanovené v trestním zákoně, se u zvlášť nebezpečného recidivisty zvyšuje o jednu třetinu. Zvlášť nebezpečnému recidivistovi soud uloží trest v horní polovině takto stanovené trestní sazby.

Bohužel se tento skutek jeví jako typický případ domácího násilí. Jak v těchto případech postupovat? Čím začít? Nikdy není pozdě začít řešit domácí násilí. Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost a chráněno jeho zdraví a život. Nejen na veřejnosti, ale i v soukromí. Ohrožená osoba své jednání upravuje pocitem studu, strachu i viny. Nejdůležitější je se rozhodnout. Pokud jste osobou ohroženou domácím násilím, neváhejte vyhledat včas podporu a odbornou pomoc! V Ostravě Vám víc než profesionálně pomohou například v Intervenčím centru na ulici 28. října 124.
 

vytisknout  e-mailem