Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 18.-19. 3. 2009

Odcizil 350 kg protizáváží výtahu, “Třiatřicet dealeráků”, Těžké zranění ženy, Série na Stodolní , “Ztotožnění dvou uhořelých mužů”, Útočil na chlapce sedícího na invalidním vozíku, „Sprejeři“  

Odcizil 350 kg protizáváží výtahu,  “Třiatřicet dealeráků”, Těžké zranění ženy,  Série na Stodolní , “Ztotožnění dvou uhořelých mužů”,Útočil na chlapce sedícího na invalidním vozíku,  „Sprejeři“                                          
                                                                                                                                                                                                   

Odcizil 350 kg protizáváží výtahu

Z chodby domu na Srbské ulici v Ostravě-Výškovicích měl odcizit nové výtahové protizávaží 34letý muž z Ostravy. Výtah byl rekonstruován, nové 350 kg závaží zůstalo odpoledne na chodbě domu (doba spáchání skutku od 15.00 hodin dne 12.3.2009 do rána 07.00 hodin dne 13.3.2009). Po příchodu pracovníků provádějících opravu výtahu bylo zjištěno, že protizávaží se na svém místě v suterénu nenachází. Škoda způsobená krádeží byla stanovena na 12 000 korun. Protizávaží “skončilo” ve sběrně surovin v Ostravě-Vítkovicích na Výstavní ulici. Podezřelému měl s odcizením protizávažím, vzhledem k jeho velké hmotnosti, pomáhat další pachatel. Ve sběrně získali částku ve výši 700 korun.  34letému muži policisté sdělili podezření pro trestný čin krádeže formou zkráceného přípravného řízení. Muž byl v roce 2008 odsouzen pro trestný čin krádeže k trestu odnětí svobody v trvání dvanácti měsíců, s podmíněným odkladem na osmnáct měsíců. V současnosti hrozí viníkovi trest odnětí svobody až na dvě léta.

“Třiatřicet dealeráků”

Neznámý není ostravským policistům 24letý muž z Ostravy-Poruby. Dne 12.11.2008, kolem 21.30 hodin, byl v Ostravě-Porubě, před domem na  Náměstí Antonie Bejdové, policisty zadržen muž pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. U sebe měl v době zadržení 33 kusů průhledných igelitových sáčků s bílou krystalickou látkou a dva kusy sáčků se zelenou látkou. Předmětné tzv. dealeráky byly zaslány k odbornému zkoumání, kterým byly zjištěny víc než 4 gramy metamfetaminu. Muž tak u sebe přechovával bez povolení psychotropní látku ve větším množství než malém.
Policejní komisař muži sdělil dne 17.3.2009 obvinění pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za tento trestný čin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta nebo peněžitý trest.

Původní tisková zpráva k loupeži: „Dva tisíce nebo bundu!“
Cestu do práce znepříjemnil dne 12.11.2008, kolem 05.45 hodin, 24letému muži neznámý pachatel. Na čerpací stanici v Ostravě-Porubě, ulice 17. listopadu, pachatel verbálně vyhrožoval mladíkovi fyzickým násilím (likvidací), pokud mu nedá finanční hotovost ve výši 2000 korun nebo bundu zn. Horse Sweathers. Bundu měl poškozený oblečenou na sobě. Mladík u sebe požadovanou hotovost neměl, ve strachu vydal pachateli požadované ošacení. Po skutku pachatel z místa činu odjel vozidlem zn. Mercedes, bílé barvy. Skutkem pachatel způsobil škodu za zhruba 1900 korun.
Policisté provedli detailní ohledání místa činu, zúčastněné osoby podaly vysvětlení, proběhlo prověřování směřující ke konkrétnímu muži. Díky operativnímu prověřování i speciální akci byli kriminalisté úspěšní téhož dne, 12.11.2008. Kolem 21.30 hodin zadrželi podezřelého v Ostravě-Porubě, před domem na Náměstí Antonie Bejdové. Policejní komisař sdělil muži obvinění pro trestný čin loupeže a pravděpodobně zváží také podnět ke vzetí obviněného do vazby. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Vyšetřování tohoto protiprávního jednání bylo ukončeno v prosinci 2008 návrhem na podání obžaloby pro tři trestné činy, loupež, maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Muži byl soudcem Okresního soudu Ostrava v srpnu 2008 totiž uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu 40 měsíců.


Těžké zranění ženy

Policejní komisař sdělil obvinění 22letému muži z Ostravy-Výškovic pro trestný čin ublížení na zdraví. Řidič dne 17.3.2009, kolem 05.20 hodin, srazil na přechodu pro chodce 58letou ženu. Muž řídící motorové vozidlo zn. Škoda Fábia, po ulici Výškovické nezastavil před přechodem pro chodce a narazil do přecházející ženy. Následkem nehody je těžké zranění chodkyně, konkrétně zranění hlavy s krvácením do mozku, oboustranná zlomenina kosti pánevní, zlomeniny krčních obratků. Nitrolební poranění, v daném případě krvácení do mozku, bohužel vedou k potencionálnímu ohrožení života poškozených. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na  pět let nebo peněžitý trest.

Série na Stodolní

Policejní komisař sdělil obvinění pro trestné činy krádež a neoprávněné držení platební karty 25letému muži. Obviněný byl v posledních třech letech pravomocným rozsudkem Okresního soudu Ostrava odsouzen mimo jiné pro trestné činy krádeží k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku. Trest odsouzený vykonal v květnu 2008.
Muž je podezřelý ze série 15 skutků, ke kterým mělo dojít v období od 8.12.2008 do 5.3.2009. Oblíbenými místy protiprávního jednání obviněného byly zřejmě kluby a bary na Stodolní ulici v Ostravě (celkem ve 13 případech). Dvakrát měl muž zamířit do ostravské části Mariánské Hory, na Jahnovu a Ahepjukovu ulici. Způsob spáchání skutku byl vždy stejný. Zásadně využíval nepozornosti poškozených, v nestřeženém okamžiku měl odcizit volně odložené kabelky. O své zavazadlo tak v baru či herně přišlo jedenáct žen. Ve zbylých případech využil znovu nepozornosti, a měl odcizit peněženku z kabelky, kterou měla poškozená dokonce zavěšenu na rameni. Jindy využil nepozornosti poškozeného a z kapsy bundy měl odcizit mobilní telefon, peněženku a další věci. V posledním případě využil nepozornosti servírky v herně a odcizil z barového pultu dva mobilní telefony a sedm kusů balení cigaret. Předmětem zájmu obviněného byly peníze, stravenky a mobilní telefony. Další odcizené věci měl muž vyhazovat. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 94 500 korun. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.

Namátkou lze uvést zajímavosti, vybočující ze „šablony“ ženami volně odložených a nestřežených kabelek v barech či klubech. Dne 5.3.2009, v době okolo 03.50 hodin, měl obviněný využít nepozornosti 51letého muže hrajícího na automatu  a z kapsy bundy, odložené přes opěradlo židle, měl odcizit peněženku s doklady. Spolu s peněženkou zmizela i částka přesahující 18 000 korun.
Bez povšimnutí nemůže zůstat ani den 1.1.2009. Na Nový rok měl podezřelý „stihnout“ odcizit hned dvě kabelky, z třetí kabelky peněženku. Místy činů se staly tři odlišné bary na Stodolní ulici. Doba spáchání skutků  kolem 00.45 hodin, 01.50 hodin do 02.05 hodin, a nejdéle nevěnovala pozornost kabelce poslední žena, od 01.30 hodin do 03.00 hodin.
Znalý redaktor či čtenář zajisté tuší závěrečné preventivní doporučení. Své věci mějte vždy v dohledu i dosahu, neusnadňujte svou nepozorností  páchání této trestné činnosti.

Ostrava 19. března 2009

Ztotožnění dvou uhořelých mužů”

Policisté zjistili identitu dvou zemřelých mužů, jejichž těla byla nalezena při hašení požáru zahradní chatky dne 9.1.2009 v Ostravě-Přívoze na Jílové ulici.  V požářišti byly při hašení nalezeny ohořelé ostatky čtyř lidských těl. Při pitvě byly zajištěny vzorky DNA, provedenou genetickou expertízou byla totožnost dvou zemřelých zjištěna. Při požáru zemřeli 57letý a 41letý muž ze Slovenska. Policejní komisař již o úmrtí občanů Slovenské republiky informoval slovenské velvyslanectví. V pátrání po identitě dvou dalších zemřelých intenzivně pokračujeme.


Útočil na chlapce sedícího na invalidním vozíku

Policejní komisař sdělil dne 8.3.2009 obvinění 15letému žákovi základní školy pro provinění ublížení na zdraví a výtržnictví. Chlapec měl dne 8.3.2009, kolem 17.30 hodin, na ulici Hasičská v Ostravě-Hrabůvce, po předchozí verbální rozepři fyzicky napadnout 14letého chlapce. Poškozený je upoután na invalidní vozík. Útočník měl oběť napadnout několika údery pěstí do hlavy a následným kopem do oblasti hlavy. Nezletilému tak měl způsobit zranění hlavy, blokádu krční páteře a povrchové poranění pravé ruky. Zraněný byl ošetřen lékařem, doba léčení byla stanovena na sedm dnů.
Útoku byli přítomni další nezletilí chlapci i dívky. Motivem činu měla být verbální rozepře oběti s dívkou útočníka.

„Sprejeři“

Policista, jdoucí ze služby, uviděl dne 18.3.2009, kolem 19.00 hodiny, v podchodu tramvajové zastávky Hrabůvka-kostel, tři mladíky. Jeden z nich stříkal sprejem na zeď nápis. Reakce 21letého strážce zákona byla profesionální, „sprejera“ zadržel a podařilo se mu identifikovat také druhého mladíka. Třetí z místa utekl, nicméně policisté po něm intenzivně pátrají a jeho identifikace je otázkou hodin příštích. Mladík policistům sdělil, že zeď posprejoval logem hry.  Druhý, 18letý muž, uvedl, že sprejera na místě pozoroval. 19letému muži policisté sdělili podezření pro trestný čin poškozování cizí věci formou zkráceného přípravného řízení. V průběhu prověřování byl zjištěn i další totožný „podpis“ podezřelého. Muž měl posprejovat černou barvou nápisem KORO, o velikosti zhruba 1 x 1,5 metru, zeď podchodu tramvajové zastávky Hrabůvka-kostel i betonovou stěnu autobusové zastávky ve směru na ulici Místeckou. Celková škoda na majetku nebyla dosud vyčíslena. Podezřelému hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok či peněžitý trest.

  por. Bc. Gabriela Holčáková
 komisařka                                                                     


                                      

Odkazy do noveho okna

sprejer.02

sprejer.02 

Detailní náhled

sprejer.03

sprejer.03 

Detailní náhled

sprejer.04

sprejer.04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem