Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 11. 3 2009

“Zpronevěřil přes půl milionu”; Zahrádkáři v Hrabové si mohou oddechnout!; Mezi odevzdanými zbraněmi je i těžký kulomet 

 “Zpronevěřil přes půl milionu”

Policejní komisař zahájil dne 10.3.2009 trestní stíhání 56letého dispečera firmy, sídlící v Ostravě-Zábřehu na ulici U Cementárny. Muž měl v období od 22.12.2008 do 5.2.2009, celkem osmkrát inkasovat různé platby zákazníků firmy a získané peníze však už neodesílal prostřednictvím platebních poukázek na firemní účet. Společnosti měl tímto způsobem způsobit škodu přesahující 545 000 korun. Zřejmě neradostné zjištění skutečnosti učinil ředitel pobočky díky doručení výpisu účtárny a věc oznámil policistům.
Pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Zahrádkáři v Hrabové si mohou oddechnout!

Po bezmála ročním řádění byl dne 2. 3. 2009 v Ostravě Kunčicích zadržen osmnáctiletý mladík z Ostravy Hrabůvky.
Tento hoch, přestože byl Okresním soudem v Ostravě potrestán k trestu obecně prospěšných prací, páchal od dubna roku 2008 až do začátku března roku letošního, rozsáhlou majetkovou činnost, zejména v zahradní kolonii v Ostravě Hrabové. Uživatelům zahradních chatek v této oblasti způsobil, v celkem osmi případech, škodu ve výši 34 tisíc korun. Bral z nich vše, co mu přišlo pod ruku. Majitelé tak přišli například o varnou konvici, kolečkové brusle, čerpadlo, rádiomagnetofony, plynový vařič, spacáky, kufřík s nářadím, plynovou bombu a další, alespoň trochu zpeněžitelné věci. Mimo tento “rajón” však mladík operoval i na jiných místech. Například v Ostravě Bartovicích, na točně autobusů, vypáčil a poškodil ventilátor na stěně stánku s potravinami. Přes něj pak prtostrčil ruku a ze stánku odcizil láhve s alkoholem. Škoda činí 2 000 korun. Dále, v Ostravě Hrabůvce odstranil visací zámek a vnikl do bedny na noviny. Odtud zcizil noviny, časopisy a DVD nosiče, vše v hodnotě 2 835 korun. Největší škodu pak spáchal v neobydleném domku, jenž procházel rekonstrukcí, v Ostravě Hrabové. Ze stavby odcizil 18 metrů měděných okapových rour a další měděné součástky. Majiteli domu tak způsobil škodu ve výši 19 467 korun.
V letošním roce se mladík přesunul do Ostravy Kunčic. První “výprava” se mu ještě zdařila a z novinového stánku odcizil 450 ks balení žvýkaček. Škoda i s poškozením okna činí 5 600 korun. Při druhé, kdy se opět snažil vloupat do novinového stánku, byl zadržen pracovníky ochranky Nové Huti. I tak však stánek poškodil, škoda činí 2000 korun. Ochranka jej pak předala policistům.
Dne 10. 3. 2009 proti němu policisté zahájili trestní stíhání. Ke všem činům se přiznal a je stíhán na svobodě.
Za trestné činy krádeže a porušování domovní svobody, ze kterých je obviněn, mu před soudem hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

 

Mezi odevzdanými zbraněmi je i těžký kulomet

Ostravským policistům byly v rámci tzv. zbraňové amnestie odevzdány další zbraně. Na Obvodní oddělení Velká Polom zamířil dne 16.2.2009, muž ve věku 66 let, který odevzdal samonabíjecí pistoli zn. Walter, model PP, spolu s prázdným zásobníkem. Téhož dne odevzdal 63letý muž z Ostravy brokovnici dvojku zn. LOV VEAPRTY policistům oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál v Ostravě. I tyto zbraně byly zaslány k provedení odborného vyjádření balistika odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Znalec vyloučí nebo potvrdí skutečnost, zda bylo zajištěnou zbraní spácháno protiprávní jednání.

Od začátku února byly v Ostravě odevzdány i tyto tři zbraně: první zbraní byl perkusní revolver zn. F.LLI PIETTA, model 1858, který odevzdal dne 9.2.2009 na ostravském oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál 28letý muž. Druhou odevzdanou zbraní byla brokovnice dvojka, zn. Ferdinad Fuckert, odevzdána dne 11.2.2009 37letým mužem. Třetí muž zamířil se zbraní na Obvodní oddělení Ostrava-Poruba dne 12.2.2009. 25letý muž odevzdal policistům jednorannou malorážku zn. Anscűtz. Všechny tři zbraně náleží do kategorie C. Další jednorannou kulovnici zn. SAIER-SOHN, odevzdal dne 23.2.2009 též 60letý muž z Moravské Ostravy.  Dne 25.2.2009 odevzdal perkusní revolver zn. A. Uheri, model 1858 NEW MODEL ARMY, 53letý muž z Vřesiny. Veškeré zbraně jsou zaslány k provedení odborného vyjádření balistika. Celkem bylo v únoru v Ostravě odevzdáno deset zbraní.
Čtvrtého března zamířil na Obvodní oddělení policie Ostrava-Zábřeh také 75letý muž a odevzdal samonabíjecí pistoli zn. F. Dušek Opočno, model DUO. Téhož dne odevzdal samonabíjecí pistoli, zn. ČZ, model 27, také 43letý muž z Ostravy-Hrabůvky. Rovnou dvě zbraně odevzdal 4.3.2009 i 62letý muž z Ostravy-Poruby. Konkrétně přinesl perkusní revolver zn. F.LLI.PIETTA, a signální pistoli zn. WALTHER. Samonabíjecí pistoli zn. ČZ, model 27, odevzdal na Obvodním oddělení policie Ostrava-Zábřeh dne 3.3.2009 také 31letý z Ostravy-Výškovic. Mezi odevzdanými zbraněmi je také těžký kulomet vzor 37, jehož výrobcem je Československá zbrojovka Brno. Kulomet odevzdal 4.3.2009 45letý muž z Ostravy-Bartovic. Do současnosti bylo v březnu v Ostravě odevzdáno dalších 10  zbraní.

Zaznamenali jsme také dotazy k zařazení zbraní do kategorií a hlavně zjištění skutečnosti, zda zbraně lze odevzdat v rámci amnestie. Nejjednodušším způsobem, jak zjistit kvalifikovanou odpověď, je kontaktovat naše specialisty oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Ostravě (Vítkovicích) na ulici Výstavní 55. Vzhledem k množícím se dotazům jsou policisté připraveni Vám poradit také telefonicky na číslech 974 725 300 (až 307).
Díky léty ověřenému pravidlu, opakování je matkou moudrosti, přinášíme znovu základní informaci k problematice „zbraňové amnestie“. Občané mohou až do 31.7.2009 dobrovolně odevzdat nelegálně držené zbraně a střelivo, které v současnosti drží bez příslušného povolení. Konkrétně se amnestie týká zbraní kategorie A, B, C nebo hlavních části těchto zbraní, střeliva. Zbraň můžete odevzdat na kterémkoliv útvaru policie.

 

 

 

vytisknout  e-mailem