Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 20.11.2008

“Další nadaný chlapec” 

  1. “Další nadaný chlapec”
  2. Krádež elektrocentrály
  3. „Ženy v akci“
      Za minimálně 25 trestnými činy zřejmě stojí teprve 13letý chlapec. Spektrum činů jinak trestných je pestré, od krádeží, přes neoprávněné držení platební karty, poškozování cizí věci, k porušování domovní svobody. Chlapec měl páchat protiprávní jednání od září do listopadu 2008, vždy v době svého útěku z dětského diagnostického ústavu. Jedná se o chronického „útěkáře“. Policisté po něm dosud pátrali 21krát. Z ústavu začal utíkat již ve svých 11 letech (v roce 2006)..
ilustracni_obrazekilustracni_obrazek

      Místa činů jsou převážně v Moravské Ostravě, Ostravě-Mariánských Horách. Chlapec „řádil“ v obchodních centrech, mateřské škole, opakovaně dokonce v nemocnici. Krást měl i na dětském oddělení nemocnice, kde to „znal“, neboť tam byl léčen. Ke způsobu páchání lze uvést, že v mnoha případech potvrdil lidové rčení „příležitost dělá zloděje“. V prostorách nákupních center v Moravské Ostravě, na Novinářské a Vítkovické ulici, využil nepozornosti majitelů a z nákupních vozíků odcizil kabelky s peněženkami, doklady, platebními kartami a dalšími věcmi. Především pro předvánoční období mohou být tyto případy varující.
      Dále se „specializoval“ na krádeže věcí z bytů. Do bytů se dostával přes otevřená okna v přízemí. Byty prohledal a odnášel z nich šperky, finanční hotovost, mobilní telefony, platební karty, kolečkové brusle, boty, videokameru, notebook....V jednom případě našel náhradní klíč k bytu a z domu odešel poté již jako „slušný“ člověk, tedy dveřmi. Nezdráhal se krást ani v prodejnách. V Moravské Ostravě, na Gajdošově ulici, měl rozbít výkladní skříň, z prodejny odnést pokladnu i s finanční hotovostí, pět párů značkové sportovní obuvi, dvě zimní sportovní bundy, pět značkových teplákových bund. Jen tímto skutkem způsobil škodu přesahující 52000 korun. V dalším případě bez úspěchu prohledal „kantýnu“ v areálu nemocnice, následně měl vypáčit zámky celkem 10 dveří, přičemž prohledal celý objekt a ve druhém patře odcizil z příručního skladu dvě čokolády. Čokoládu pak snědl. Škoda, která vznikla poškozením dveří přesahuje 24krát škodu způsobenou krádeží (100 korun). Kuriózní mezi desítkami odcizených věcí může být historický meč z období druhé světové války, plyšový pes, stříbrné spony s manžetovými knoflíčky, sada kosmetických líčidel, cestovní kufr, deštník...
Škoda, kterou chlapec pravděpodobně 25 skutky způsobil, přesahuje 641 000 korun! Chlapec se ke skutkům doznává. Odcizené věci obratem prodával nebo vyměnil za „piko“ (označení pervitinu). Podezřelý byl vždy štědrý, odcizenými věcmi rád obdarovával své kamarády. Před umístěním do ústavu byl chlapec svěřen do výchovy babičce, která výchovu dítěte pravděpodobně nezvládla.
      Policejnímu komisaři “nezbude nic jiného”, vzhledem k platné právní úpravě, a zmíněné činy jinak tresté, odloží. Podezřelý nezletilý nedovršil hranici trestní odpovědnosti, která je zákonem stanovena na patnáct let. Současně komisař předloží návrh na zahájení řízení proti osobě mladší 15 let, okresnímu státnímu zastupitelství v Ostravě.
      Dospělý pachatel uvedených trestných činu by mohl být potrestán trestem odnětí svobody až na tři léta.

vytisknout  e-mailem