Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 18.11.2008

“SÍTO”, “Dopravně bezpečnostní akce”, Vypátrané osoby, "Menšiny" 

        Netradiční termín, byl zvolen na další, tentokrát listopadové SÍTO. Mimořádně byla akce realizována v noci, z neděle na pondělí (z 16.11.2008 na 17.11.2008). Do opatření bylo nasazeno 70 ostravských policistů. Konkrétně to byli policisté pohotovostního pořádkového odboru, dopravního inspektorátu, Obvodního oddělení Ostrava-Mariánské Hory, Ostrava-Přívoz, Ostrava-Zábřeh.
Policisté měli „plné ruce práce“. Zkontrolovali 883 vozidel a 215 osob. Zadrželi dokonce 11 osob, které řídily motorová vozidla pod vlivem alkoholu, a 5 řidičů ovlivněných omamnou a psychotropní látkou. Nejopilejším řidičem byl muž, u něhož byla orientační dechovou zkouškou detekována hodnota 2,47 promile alkoholu. 
       Výčet „úspěchů“ ostravských policistů pokračuje zadržením sedmi pachatelů trestných činů. Šest osob je podezřelých z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, další pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. 
Policisté vypátrali též jednu osobu v celostátní systému PATROS. Za přestupky v dopravě uložili 14 blokových pokut v celkové částce 6900 korun. Tři přestupky byly oznámeny do správního řízení příslušného úřadu.
      Policistům se marně snažilo ujet šest řidičů. Řidiči zásahového vozidla však neunikli. Důvodem pokusu o únik byl u třech řidičů alkohol, u čtvrtého droga. U dvou dalších ujíždějících nebylo při následné kontrole zjištěno přestupkové či trestní jednání, vyjma skutečnosti nerespektování pokynu k zastavení.
       Díky Sítu si vyslechl sdělení podezření hned ze tří trestných činů 43letý muž z Ostravy. Muž byl policisty zastaven 16.11.2008, kolem 23.40 hodin, v Moravské Ostravě, na Mariánskohorské ulici, při řízení motorového vozidla zn. Ford Fiesta. Radost z jízdy mu zřejmě nekazila ani skutečnost existence zákazu řízení motorových vozidel do konce února roku 2009. Při dechové zkoušce byla u řidiče zjištěna hodnota 1,17 promile alkoholu. Policisté zadrželi jak řidiče, tak jeho řidičský průkaz. Muž se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve. Policisté řidiči sdělili podezření pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Viníkovi hrozí peněžitý trest nebo zákaz činnosti nebo trest odnětí svobody až na jeden rok.
       Zadržení dalšího řidiče bylo mnohem dramatičtější.
sito_1.JPG sito_1.JPG
Řidič nereagoval na pokyn policisty, zastavujícího červeným světlem, dne 16.11.2008, kolem 23.45 hodin. Na pokyn nereagoval, pokračoval v Ostravě-Bělském Lese, po ulici Plzeňské. Na křižovatce s ulicí Podhájí chtěl odbočit vlevo, při odbočování strhl řízení vpravo mimo komunikaci, kde zachytil o vyvýšený obrubník i sloup světelného signalizačního zařízení, který poškodil. Ani tato situace však muže nezastavila. „Zběsilá“ jízda pokračovala směrem k ulici Zdeňka Chalabaly, na kterou sice odbočil, ale vjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do svislé dopravní značky „Dej přednost v jízdě“. Muž se po havárii snažil „spasit“ útěkem. Nechal běžet motor vozidla zn. Mercedes Benz A 160 CDI 169, otevřel dveře vozidla a dal se na útěk, směrem k domu. Pronásledující policisté muže dostihli a zadrželi. Ten však ještě kladl odpor, skončil proto v poutech. Důvodem „zběsilé“ jízdy byl alkohol, orientační dechová zkouška stanovila hodnotu 1,73 promile. Muž si již vyslechl obvinění z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz, 25letému muži z Ostravy hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti. Poškozením dopravní značky i sloupu světelného signalizačního zařízení způsobil škodu za zhruba 7000 korun. Řidič se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve, trestní stíhání je vedeno na svobodě.
sito_2.JPG sito_2.JPG

vytisknout  e-mailem