Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalking

Novojičínsko - Obtěžuje svou ženu 

Z přečinu nebezpečného pronásledování prověřují policisté 43letého muže z Novojičínska, který má soustavně pronásledovat svou manželku.
Z podaného oznámení poškozené, policisté zjistili, že od měsíce srpna loňského roku do současné doby intenzivně pronásleduje 43letý muž svou 41letou manželku s kterou nežije ve společné domácnosti. Prostřednictvím mobilního telefonu jí zasílá vulgární a urážlivé SMS zprávy a pod psychickým nátlakem se dožaduje jejího návratu a společného soužití.
Nejedná se o ojedinělý případ. Jen na Novojičínsku jsme v průběhu letošního roku prověřovali několik podobných případů. Nebezpečné pronásledování – Stalking, můžeme specifikovat jako vztahové násilí, které oběti způsobuje důvodný pocit ohrožení. Většinou se jedná o osoby, které se navzájem znají.
Aby policisté v těchto případech mohli pronásledovatele obvinit z nebezpečného pronásledování, musí být splněny následující podmínky: jednání pachatele musí být proti vůli oběti, dlouhodobé a intenzivní. Za obvyklou dobou pronásledování se považuje doba 4-6 týdnů, není to však podmínkou.
K nebezpečnému pronásledování řadíme:
Obtěžování opakovanými pokusy o kontakt, opakované zasílání dopisů, SMS zpráv, dárků či neustálé telefonování
Pronásledování osoby vyhledáváním její fyzické blízkosti, pozorováním
Pronásledování s vyhrožováním kdy u poškozené osoby vyvolává oprávněný pocit strachu, obavy


Drze si vzal peníze z pokladny

Včerejšího dne 19. prosince, krátce po půl druhé odpoledne, na Novojičínsku, vešel do obchodu potravin muž. Před zraky kupujících si otevřel pokladnu a z ní odcizil finanční hotovost. Přihlížející nakupující pak vyhrožoval, že „ jestli něco poví tak jí zabije“.  Když po něm chtěla prodavačka vrátit peníze, muž se otočil a část odcizených financí jí vrátil. Poté nastoupil do vozidla, které na něj venku čekalo, a z místa se snažil odjed. Svědek události se muži snažil v odjezdu zabránit. Ten však vystoupil z auta a začal mu vyhrožovat fyzickou likvidací. Poté z místa odjel.
Policisté prověřují celou událost s podezřením ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování, krádeže a vydírání.  

 

Tiskový servis ze dne 20.12.2011

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

 

vytisknout  e-mailem