Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Stádo divokých prasat vběhlo před kamion

JIČÍNSKO – Řidič i přes veškerou snahu srážce nedokázal zabránit. 


Ilustrační fotoIlustrační fotoNení tomu tak dávno, co jsme motoristickou veřejnost informovali a zároveň varovali o možném skrytém nebezpečí, které v tomto ročním období na silnicích číhá. Odkaz na tiskovou zprávu naleznete ZDE.

Jasným důkazem tomu může být i událost, ke které došlo v pondělí 14. října krátce po třiadvacáté hodině u obce Vojice. Jednačtyřicetiletý řidič nákladního automobilu Scania s návěsem v tu dobu jel po silnici I/35 ve směru od obce Podhorní Újezd na Konecchlumí. Na rovném úseku silnice mu bezprostředně před vozidlo vběhlo z levé strany celkem deset divokých prasat. I přes intenzivní brzdění se řidiči nepodařilo střetu zabránit a přední částí nákladní soupravy prasata srazil. Část z nich zůstala uhynulá ležet na silnici a část skončila po obou stranách v příkopě. Ke zranění osob nedošlo. Alkohol u řidiče vyloučila policisty na místě provedená dechová zkouška. Předběžná škoda na nákladním vozidle je stanovena na částku 90 tisíc korun a na zvěři zhruba 30 tisíc korun.

Policisté opětovně připomínají všem řidičům:

  • Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. 
  • Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.
  • Nestrhávat řízení a raději srážku podstoupit, než riskovat případnou srážku se stromem nebo jinou pevnou překážkou.
  • Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté.

nprap. Aleš Brendl
15. října 2019; 10:10

Odkazy do noveho okna

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019 

Detailní náhled

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019 

Detailní náhled

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019 

Detailní náhled

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019

DN u Vojic ze dne 14. 10. 2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem