Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Srnka skočila přímo pod kola vozu

NÁCHODSKO - V zimních měsících si dávejte pozor na přebíhající zvěř. 

Typická zimní nehoda číhala na řidiče osobního vozu Škoda Octavia, jedoucího ve čtrvtek 22. 2. 2018 po setmění ve čtvrt na sedm navečer po obchvatu České Skalice po silnici E67 mezi Českou Skalicí a Kleny. Přímo před vozidlo mu z levé strany vyběhla do silnice srna, kterou srazil. Po srážce zůstala srna na místě mrtvá, řidič vyvázl z kolize nezraněn, pouze hmotná škoda na vozidle činila 30.000 korun. Dechová zkouška vyloučila řidičovo požití alkoholu, technická závada jako příčina nehody nebyla na místě zjištěna ani uplatněna.

O nehodě, zaviněné zvěří, policisté sepsali úřední záznam, a uhynulou srnu  předali místnímu mysliveckému sdružení. Dopravní nehodu pak na místě odložili.

Jak se před srážkami se zvěří chránit?  Zvířata, neznající pravidla silničního provozu ani dopravní značení, často při přebíhání silnice zapříčiní kolizi jednoho či více automobilů. Předcházet těmto nehodám lze co největší ostražitostí a předvídáním pohybu zvěře v určitých úsecích, ty také bývají označeny dopravním značením, upozorňujícím na častější výskyt lesní zvěře. Nebývá to ale vždy pravidlem.

Jak se zachovat při kolizi? Pokud je srážka se zvěří nevyhnutelná, doporučujeme neprovádět žádné prudké změny směru jízdy ani jiné ukvapené manévry. Lepší je pevně stisknout volant a připravit se na srážku, následky vyhýbání se bývají totiž často horší než samotná kolize se zvířetem. Uhýbající se řidič často končí ve stromě, převrácený v příkopě nebo se v protisměru může střetnout s jiným vozidlem. Následky těchto nehod bývají i fatální.

por. Mgr. Eva Prachařová
23. 2. 2018 v 12:00

Odkazy do noveho okna

sražená srna

Náchodsko 22.2.2018 

Detailní náhled

sražená srna

Náchodsko 22.2.2018 

Detailní náhled

sražená srna

Náchodsko 22.2.2018 

Detailní náhled

sražená srna

Náchodsko 22.2.2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem