Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Sražený cyklista zemřel na místě

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Řidič auta srazil cyklistu, který po střetu zemřel.  

 

Za Šumicemi ve směru k Uherskému Brodu došlo dnes ve středu 20. listopadu ke tragické dopravní nehodě. Po půl šesté ráno začal za Šumicemi od kopce stoupat sedmapadesátiletý muž na kole. Ve stejném směru jel za ním jednatřicetiletý muž v osobním VW. Bohužel cyklistu v klidu neobjel, ale pravou přední částí narazil do muže na kole. Ten dopadl na kapotu a přední sklo. Zhruba po padesáti metrech auto zastavilo a muž odpadl na vozovku. Řidič VW spolu s řidičem z dalšího auta se pustili do poskytování první pomoci. Sedmapadesátiletý muž bydlící v Bojkovicích ale utrpěl tak vážná zranění, že jim na místě podlehl.

Na místo vyjeli policisté, kteří zajistili místo nehody a dechovou zkouškou zjistili, že řidič auta z Uherskobrodska jel střízlivý. Dopravní policisté detailně ohledali místo nehody a spolu s kriminalisty začali zjišťovat přesné okolnosti, za kterých ke smrtelné srážce došlo. Podle prozatím zjištěných informací jel cyklista na ne příliš dobře osvětleném kole. Jeho oblečení bylo ovšem tmavé, a tak se jeho viditelnost z pohledu řidiče velmi snížila. Při střetu jel cyklista při pravém okraji silnice. Policisté tuto nehodu vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti, za jehož spáchání zákon ukládá až šestileté vězení. Jedná se o pátý život člověka, který letos vyhasl na silnicích Uherskohradišťska.

Smrtelné nehody z celého regionu z posledních dní jen potvrzují, jak nebezpečný je ranní či večerní, ale v každém případě temný provoz na silnicích ve vztahu řidiči motorových vozidel a cyklisté, případně chodci. Cyklisté by měli důsledně dbát na fungující a dostatečné osvětlení svých kol. Zároveň by měli mít na mysli, že jízda ve světlém oblečení, případně doplněném reflexními prvky, nejlépe celou reflexní vestou, velmi zvyšuje jejich viditelnost na vozovce. To stejné platí samozřejmě pro chodce. Lepší viditelnost je rozhodně krokem k většímu bezpečí při pohybu na silnicích! Řidiči motorových vozidel by pak měli mít na paměti, že na silnicích se v ranní či večerní tmě pohybují cyklisté a chodci. Měli by tomu přizpůsobit rychlost své jízdy, tak aby byli schopni bezpečně reagovat nebo zastavit v situaci, kdy na vozovce uvidí chodce či cyklistu. Před jízdou by řidiči měli zkontrolovat, zda obě světla svítí a nejsou zašpiněná. Zároveň by měli řídit pouze v situaci, kdy mají dobrý výhled, který jim neomezuje zamlžené nebo zamrzlé sklo.


 

20. listopad 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 nehoda u Sumic

1 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

2 nehoda u Sumic

2 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

3 nehoda u Sumic

3 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

4 nehoda u Sumic

4 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

5 nehoda u Sumic

5 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

6 nehoda u Sumic

6 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

7 nehoda u Sumic

7 nehoda u Sumic 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem