Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Sražené chodkyně mají těžká zranění

VSETÍNSKO: Chodcům doporučujeme používat reflexní doplňky.  

Z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti obvinil v těchto dnech policejní komisař dva řidiče, kteří koncem loňského roku srazili na přechodech pro chodce v Rožnově p. R. a Jablůnce chodce. Řidičům hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody.
Nehody mají hodně společného. Řidiči obou osobních vozidel přehlédli ženy přecházející po přechodech pro chodce. Obě chodkyně byly při střetech těžce zraněny. Alkohol jsme ani u jedné nehody nezjistili. 
Rožnov p. R. 30. listopadu 2012, 17,25 hod.
Jedenatřicetiletý řidič z Rožnova p. R. jedoucí vozidlem Renault Fluence po silnici I/35 ve směru od centra Rožnova p. R. na Zubří, nevěnoval situaci v silničním provozu dostatečnou pozornost a srazil na přechodu pro chodce dvaatřicetiletou ženu, která přecházela jemu z levé strany. Na chodník to měla už jen pár metrů. Tehdy mrholilo. Po střetu žena ze Zubří utrpěla těžké zranění, se kterým se léčí dodnes.  
Jablůnka, 11. prosince 2012, 06,50 hod.
Pětašedesátiletý muž ze Zlínska jedoucí ve Škodě Fabii po silnici I/57 ve směru od Val. Meziříčí na Vsetín, nevěnoval dostatečnou pozornost řízení vozidla, pozdě zareagoval na šestasedmdesátiletou chodkyni táhnoucí za sebou tašku na kolečkách, kterou srazil. Paní z Jablůnky upadla na vozovku a těžce se zranila. Tehdy hustě sněžilo.   
 
Dopravní nehody s účastí chodců bývají za zhoršené viditelnosti velmi časté. Podle odborníků se stávají nehody s chodci často právě na přelomu podzimu a zimy, kdy bývá ráno dlouho tma a večer se již brzy stmívá. Zrak člověka si tak na častější šero po letních dnech, kdy je dlouho světlo, teprve zvyká. Ale i chodci by měli více myslet na svoji bezpečnost a opatřit svůj oděv nebo tašky či batohy reflexními doplňky, kterých je v dnešní době na trhu velké množství. Reflexní materiál je totiž v šeru či tmě vidět na 10x větší vzdálenost než tmavé oblečení.
 

15. února 2013, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem