Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Sprejera odhalil policista v civilu

ZLÍNSKO: Má na svědomí škodu za 320 tisíc. 

Kriminalisté obvinili jednadvacetiletého muže z obce u Šumperka ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, protože v průběhu měsíce ledna posprejoval rekordních 25 objektů převážně ve Zlíně, čímž jejich majitelům způsobil škodu minimálně za 320 tisíc korun. V případě odsouzení hrozí dosud netrestanému muži trest odnětí svobody až na jeden rok.

Muž sprejem poškodil několik fasád na budovách v centru Zlína, ale také sloupy veřejného osvětlení, elektrické rozvaděče, poštovní schránky, dopravní značení, betonové zídky, sklepní okna a další místa. Ve velkém množství maloval sprejem tzv. smajlíky. Ke svému jednání se nakonec přiznal.

Na jeho počínání upozornil hned začátkem roku policista v civilu, který šel centrem města a uviděl mladíka ušpiněného od barvy, který sprejem „zdobil“ betonové květináče. Přivolal nejprve strážníky a ti poté policisty, kteří muže zadrželi a převezli na policejní oddělení, kde zjistili, že má s sebou v batohu spoustu sprejů. Policisté prohlídkou okolí našli dalších několik míst poškozených sprejem. Zkouška na přítomnost drog u zadrženého mladého muže byla pozitivní. Zpočátku svou vinu odmítl a tvrdil, že spreje používá pouze při studiu a venku nic za pomoci spreje nezničil.

V dalších několika dnech ale policisté objevili v centru města další budovy poškozené sprejem. Na jiná místa je upozornili majitelé či obyvatelé nemovitostí, kterým poškodil okna, fasády nebo nádoby na odpad. Prověřováním jednotlivých událostí a po zjištění všech okolností bylo policistům jasné, že všechna místa nesou jeden rukopis, navíc k nim došlo v průběhu pouhých pár dní.

Mladý muž se po nějaké době ke svému jednání přiznal a vyjádřil nad ním lítost.

28. dubna 2023, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem