Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Sprejera chytili při činu

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Všímavý člověk zavolal, že vidí odcházet sprejera od čerstvého nápisu. 

 

Před pár dny natřeli malíři novou barvou fasádu domu na Velehradské třídě v Uherském Hradišti. Už nebyla ani špinavá ani šedá, a tak by se o ní asi nehodilo říct, že je škaredá. Graffiťáci by tedy neměli mít důvod tuto novou fasádu zkrášlovat. I přesto se našel mladý muž, který pocítil potřebu na ní něco vytvořit. Nebyl to ovšem žádný obraz, něco pro potěšení oka, co by oživilo urbanistickou džungli šedivého velkoměsta, jak zdůvodňují opravdoví graffiťáci své počínání. Na novou fasádu se obyčejně jednou linkou podepsal. Nenapsal své jméno, ale svou přezdívku, zkratku. Bylo něco po jedenácté hodině ve čtvrtek 3. října večer, když takto „potěšil“ majitele nově natřeného domu. Poté odešel směrem do centra ještě s dalším mužem. Při tom je viděl člověk, kterému jejich počínání nebylo lhostejné. Vytočil číslo městských strážníků a vše jim popsal.

Hlídka strážníků vyrazila do centra a podařilo se jí najít mladíka zrovna, když se stejným způsobem zvěčnil na fasádě domu v ulici Na Splávku. Strážníci oba muže zajistili a přivolali uherskohradišťské policisty, kteří si oba převzali a eskortovali je na policejní oddělení. Osmnáctiletý mladík, který byl autorem obou podpisů, nic nezatloukal a přiznal se. Ještě měl prsty od barvy ze spreje. Začalo důsledné dokazování, kdy z prozatím zjištěných informací vyplývá, že osmnáctiletý muž ze Zlínska je podezřelý ze spáchání dalších osmi případů sprejerství. To už se ale ve většině případů nejednalo o malé podpisy, ale nápisy, které dosahovaly výšky dvou metrů a šířky až šesti metrů. Celková způsobená škoda dosahuje prozatím desítek tisíc korun. Nápisy měl mladý muž vytvořit v průběhu letošního a loňského roku. Spáchání trestného činu poškození cizí věci zákon trestá až ročním vězením.

Druhý zajištěný muž ve věku devatenácti let neměl zřejmě se sprejerstvím nic společného. Při prohlídce u něj policisté nenašli sprej, ale marihuanu. Je tedy podezřelý ze spáchání přestupku, za který zákon ukládá pokutu do patnácti tisíc korun.


 

4. říjen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem