Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spravedlivý mezi národy

tohoto ocenění se dostalo panu Karlu Košvancovi, jehož životní příběh je popsán níže. 

Karel Košvanec povoláním železničář žil v Nových Kopistech na Litoměřicku. Měl tři děti (nejstarší dcera Vlasta se narodila roku 1931). Během II. světové války pracoval na železnici v nedalekých Buhušovicích nad Ohří. Právě tam směřovaly nacistické transporty Židů, kteří poté putovali do koncetračního tábora v Terezíně. Karel Košvanec je během své práce na nádraží viděl a rozhodl se jim nezištně pomáhat.

V letech 1942 až 1945 pašoval do terezínského ghetta potraviny, léky, cigarety a další zboží a rovněž udržoval necenzurovanou korespondenci s jejich blízkými. Část věcí pořizoval na černém trhu za cennosti, které mu Židé za tímto účelem dali, protože pouze ze svého by vše koupit nedokázal. Do hlídaného tábora je pašoval pravidelně každý týden, někdy i dvakrát. Nebylo to však snadné. S nákladem vážícím často i desítky kilogramů se musel proplížit mezi strážemi. Někdy pašování trvalo i celou noc, během níž musel v zimě ležet na sněhu. S jeho činností mu kromě manželky pomáhala i nejstarší dcera Vlasta. Sebe i celou rodinu tak vystavoval riziku trestu smrti, který by mu při odhalení hrozil ze strany nacistů.

Karel Košvanec zemřel v roce 1950 ve čtyřiceti devíti letech na zápal plic, aniž by se o jeho hrdinství mimo rodinu vědělo. Častá plížení do terezínského ghetta, která za války podstupoval, patrně podlomila jeho zdraví. Část Židů zůstala s Košvancovou rodinou ve styku i po válce a na vánoce jim posílali peníze.

Jeho rodina však čelila v 50. letech kvůli pomoci Židům komunistickým represím, v jejichž důsledku se přestěhovala do Liberce. Košvancova manželka byla v roce 1957 ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzena k šestiletému odnětí svobody „za obohacování na úkor obětí fašismu a spekulace se zlatými předměty“, trest nastoupila v pracovním lágru na Slovensku. Dcera Vlasta strávila tři týdny ve vazbě a komunistický režim rodině zabavil dům a ostatní majetek. Důvodem bylo udání závistivého souseda, který rodinu Košvancovu obvinil z údajného prodeje židovského zlata.

Rodina se dočkala rehabilitace až po roce 1990. V roce 1994 Městský soud v Praze všechna obvinění proti Košvancovým zrušil. Jeho příběh a osobní statečnost během války byly odhaleny díky spolku Post Bellum. Ten v roce 2009 začal dokumentovat příběhy jeho dcery Vlasty a Evy Roubíčkové, židovské dívky, které Košvanec v Terezíně pomáhal. V roce 2011 byl na nádraží v Bohušovicích nad Ohří odhalen památník Karlu Košvancovi. O dva roky později mu bylo in memoriam uděleno ocenění Spravedlivý mezi národy. Dne 27. ledna 2014, tedy v Mezinárodní den památky obětí holocaustu, převzala jeho 83 letá dcera Vlasta Rypáčková v Liberci při slavnostní ceremonii z rukou izraelského velvyslance Garyho Korena pro svého otce in memoriam pamětní medaili a certifikát k tomuto ocenění.     

Mgr. Michael Nosek
1.března 2022 
 

vytisknout  e-mailem