Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Žádost o informace týkající se úkolů policistů z Obvodního oddělení policie v Železné Rudě

Klatovský advokát požádal o informace, které vznikly činností Policie ČR při plnění jejich úkolů při jednání policistů z Obvodního oddělení policie v Železné Rudě vůči osobě jeho klienty na pozemcích v katastru obce Železná Ruda. 

Otázka č. 1: Jaké úkoly Policie ČR plnila a které orgány či osoby jí takové úkoly uložily?
Policie České republiky obvodní oddělení Železná Ruda přijalo oznámení od zástupce pražské firmy a plnilo úkoly vyplývající z § 2 odst. 1 písm. b) zákona číslo 283/1991 Sb., o Policii ČR, v platném znění.
 
Otázka č. 2: Jaké byly provedeny služební zákroky a služební úkony?
Policie České republiky obvodní oddělení Železná Ruda neprovádělo na místě služební zákrok spojený se zásahem do práv a oprávněných zájmů fyzických a právnických osob.
 
Otázka č. 3: Jaký byl účel sledovaný provedenými služebními zákroky a služebními úkony a zda zásah do práv a svobod mojí klientky překročil nezbytnou míru či nikoliv?
Policie České republiky obvodní oddělení Železná Ruda neprovádělo  na místě služební zákrok proti žádné osobě a tudíž nedošlo k žádnému poučení. K poučení dotyčné osoby došlo před započetím služebního úkonu podání vysvětlení na základě zákona číslo 283/1991 Sb., v platném znění, na služebně Policie České republiky obvodního oddělení Železná Ruda, kam se dostavila dotyčná z vlastní vůle dne 31. 7. 2008 ve 13.17 hodin.
 
Otázka č. 4: Zda zasahující policisté poučili moji klientku při provádění služebních zákroků a služebních úkonů spojených se zásahem do jejích práv a svobod o jejích právech a co bylo případně obsahem daného poučení?
Policisté neprováděli služební zákroky. K poučení dotyčné osoby došlo před započetím služebního úkonu podání vysvětlení na základě zákona číslo 283/1991Sb., v platném znění, na služebně Policie České republiky obvodního oddělení Železná Ruda, kam se dostavila dotyčná z vlastní vůle dne 31. 7. 2008 ve 13.17 hodin.
 
Otázka č. 5: Zda zasahující policisté při provádění služebních zákroků použili odpovídající výzvy či nikoliv a jaký byl obsah případné výzvy?
Policisté neprováděli služební zákroky a v souvislosti s tímto nepoužívali žádnou výzvu.
 
Otázka č. 6: Zda zasahující policisté před případnou výzvou použili slov Jménem zákona či nikoliv?
Policisté neprováděli služební zákroky a v souvislosti s tímto nepoužívali žádnou výzvu.
 
Otázka č. 7: Zda při provádění služebních zákroků a služebních úkonů byly použity donucovací prostředky či nikoliv a pokud ano, tak jaké?
Policisté neprováděli služební zákroky a v souvislosti s tímto nepoužívali žádnou výzvu a rovněž nebyly použity žádné donucovací prostředky.
 
Otázka č. 8: Zda šlo o služební zákrok pod jednotným velením či nikoliv?
Na místě nešlo o služební zákrok pod jednotným vedením, nýbrž o přijetí a prošetření oznámení. 
  
Otázka č. 9: Zda o průběhu služebních úkonů či zákroků byl pořízen zvukový, obrazový nebo jiný záznam či nikoliv a pokud ano, tak jaký?
Na základě výše uvedeného oznámení byla pořízena fotodokumentace, vysvětlení zúčastněných osob, což je součástí předmětného spisového materiálu.

Otázka č. 10: Zda zasahující policisté vzali na vědomí žádost mé klientky na ochranu jejího práva na obecné užívání pozemní komunikace na pozemku v k. ú. Železná Ruda či nikoliv a pokud ano, jaké byly důvody k tomu, že zasahující policisté odmítli mé klientce poskytnutí pomoci?
Policisté přítomní na místě vzali na vědomí veškeré skutečnosti, které zjistili v rámci prošetřování oznámení. Prošetřením bylo zjištěno, že celou věc sporů mezi vlastníky sousedních pozemků a přístupu na ně, je třeba řešit prostředky jiných právních odvětví, než práva trestního. Jeho využití je třeba řádně zvážit a užívat jen v takovém případě porušení společenských vztahů, kde nápravu nelze sjednat jinak a kde je dán i náležitý stupeň společenské nebezpečnosti jednání, což se v daném případě nejeví odpovídající. Z tohoto důvodu bylo poskytnutí pomoci dotyčné osobě plně Policií České republiky dostačující.
 
Otázka č. 11: Které osoby bránily mé klientce v obecném užívání pozemní komunikace na pozemku v k. ú. Železná Ruda a jaké byly důvody, pro které zasahující policisté postup těchto osob schvalovali?
Policie České republiky provedla veškerou dokumentaci směřující k prošetření dané události.
 
Otázka č. 12: Jaké byly důvody pro to, aby moji klientku zasahující policisté přiměli k odstranění provedeného vytyčení jejího pozemku v k. ú. Železná Ruda?
 Policie České republiky provedla veškerou dokumentaci směřující k prošetření dané události a policisté nevydali žádný pokyn k odstranění překážek výše uvedených.
 
Otázka č. 13: Jaká byla jména, příjmení a služební čísla zasahujících policistů a jejich případného velitele?
V odpovědi byly poskytnuty veškeré informace o policistech.
 
Otázka č. 14: Sdělení osobních údajů vztahující se k osobě žadatele?
Policie ČR neeviduje žádné jiné osobní údaje, než ty, které byly uvedeny v žádosti o poskytnutí informací.
 

vytisknout  e-mailem