Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Stop drogám před školou

PLZEŇSKÝ KRAJ - V posledních čtyřech měsících školního roku kontrolovali policisté okolí škol a místa, kde se studenti setkávají. Objevili marihuanu. 

     Na konci února letošního roku byla veřejnost informována o novém projektu policistů Plzeňského kraje „Stop drogám před školou“. Po uplynutí prvních čtyř měsíců byly realizované akce vyhodnoceny.
     Do projektu se zapojilo čtrnáct školských zařízení našeho kraje. Policisté v okolí škol, ale také na místech, kde je předpokládán výskyt studentů (například herny, bary, restaurace, parky a hřiště), opakovaně vyhledávali za pomoci speciálně vycvičených služebních psů omamné a psychotropní látky. Je nutné konstatovat, že se aktivita policistů ohledně řešení této problematiky setkala se značným zájmem pedagogů a zájem o realizaci někdy převýšil i kapacitní možnosti oddělení služební kynologie.
     Je také nutné přiblížit průběh realizací, jelikož by název projektu mohl vzbudit zdání o represivních raziích ve školách. Opak je pravdou. Policisté se služebními psy vyhledávají drogy v okolí škol a se studenty navazují neformální komunikaci, při které je mnohdy zjišťována i řada informací o „drogové problematice“ daného místa, či regionu. Studenti při těchto někdy až „otevřených“ rozhovorech většinou hovoří o svých zkušenostech s drogami i zkušenostech svého okolí, svých blízkých. O reálných účincích drog, o kontaktu s drogou i následcích, které přináší užití/aplikace. Takto uvolněnou atmosféru měly i tři besedy na dané téma, které byly spojeny s názornou ukázkou práce policistů z oddělení služební kynologie.
     Od 1.3.2014 do 30.6.2014 bylo provedeno 29 akcí, při nichž byly zejména v okolí středních škol vyhledávány omamné a psychotropní látky. Při realizacích bylo zkontrolováno celkem 264 osob a u 49 z nich byla služebním psem značena přítomnost OPL (omamných a psychotropních látek). Dvacet tři osob u sebe opravdu drogu mělo. Jednalo se o marihuanu. Mezi zbývajícími 26 osobami byli ti, kdo si drogu bezprostředně před akcí aplikovali, nebo ji měli v této době při sobě, nebo při sobě měli aplikační prostředky. Během jedné z akcí byl před školským zařízením zadržen 23letý muž podezřelý z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Při následném šetření jeho protiprávního jednání vyšlo najevo, že v uplynulých měsících (od září loňského roku) rozdal několika osobám ve věku od 19ti a 21let marihuanu a tuto měl i blíže nestanoveným osobám prodat. V červnu si tento „distributor“ převzal od policistů služby kriminální police a vyšetřování Plzeň – venkov záznam o sdělení podezření z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dle trestního zákoníku hrozí pachateli takového trestného činu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.
     Projekt ale zdaleka popsanými akcemi nekončí. Policisté se mu budou věnovat i nadále v nadcházejícím školním roce.
 
por. Bc. Jana Tomková
10.7.2014

vytisknout  e-mailem