Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Den s modrým majákem

JANOVICE NAD ÚHLAVOU - V pátek dopoledne se žáci školy seznámily s činností složek integrovaného záchranného systému. 

          Na 9. června 2017 připravili zástupci Základní školy v Janovicích nad Úhlavou, policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a územního odboru v Klatovech, místní sbor dobrovolných hasičů i Hasičský záchranný sbor z Klatov, zdravotníci i zástupci Armády ČR akci s názvem „Den s modrým majákem“. Pozvání přijali i hasiči ze Spolkové republiky Německo z partnerského města Arrach, kteří vystavili svoji techniku.

Účastníci si během dopoledne mohli prohlédnout různou techniku, kterou využívají hasiči, policisté, armáda i zdravotníci.

      K nahlédnutí bylo speciálně vybavené vozidlo dopravní policie. Dále dvě vozidla, která policisté z obvodního oddělení využívají v rámci výkonu své činnosti. Policisté na těchto stanovištích se zájmem odpovídali na zvídavé otázky dětí.

U dopravních policistů byla větším dětem  umožněna procházka v brýlích, které navozují  pocit opilosti tzn. stav po požití alkoholu, kdy osoba nevnímá příliš okolí, ztrácí prostorovou orientaci a neudrží rovnováhu.

Svoji činnost představili policisté z oddělení služební přípravy a  děti si pod dozorem zkušených instruktorů vyzkoušely svoji fyzickou zdatnost. Od policistů z oddělení kriminalistické techniky si děti na kartičce odnášely svoje otisky prstů. Pořádková jednotka představila svoji  výzbroj a výstroj.

     

U preventivního stánku  policistky dětem předkládaly různé otázky týkající se dopravního prostředí, vybavení jízdního kola, dopravních značek a právního vědomí.

     

   

            

Účastníkům byly předvedeny praktické ukázky výcviku služebních psů při zadržení pachatele i vyhledání omamných a psychotropních látek v prostoru a taškách. Následovala i ukázka činnosti malých hasičů.

     Cílem akce bylo seznámit děti ze základní i mateřské školy s činností policie, hasičů, zdravotníků i armády, kterou se zabývají v rámci výkonu své služby veřejnosti. Zároveň jsme chtěli preventivně působit na děti, aby se v různých situacích orientovaly a dokázaly řešit vzniklé problémy.

nprap. Ladmanová Dana

13. června 2017

vytisknout  e-mailem