Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Bezpečné přechody

Akce Karlovarsko  

Počet dopravních nehod a kolizí v místech přechodů pro chodce  a jejich blízkosti je řešena stále a opakovaně.
Projevuje se však nedostatečné právní vědomí o chování na přechodech pro chodce jak ze strany chodců, tak ze strany řidičů.
Zákon o provozu na pozemních komunikacích platí pro všechny účastníky silničního provozu, tedy jak na chodníku, přechodu pro chodce, tak na vozovce.
Na Karlovarsku za první měsíce letošního roku došlo  ke 410 dopravním  nehodám. Z tohoto počtu dopravní nehodu zavinilo devět chodců. Celkově ke  kolizi chodců s vozidly došlo ve dvaceti případech.
Přechodem pro chodce je vymezené místo na pozemní komunikaci určené pro přecházení chodců a je  vyznačené příslušnou dopravní značkou.
Zákon upravuje pojem „chodec“, stanovuje pravidla, která platí pro řidiče, ale také pro chodce. V zákoně je například uvedeno, že chodec na přechodu chodí vždy  vpravo a pokud přechází  vozovku mimo přechod, musí jít co nejkratší cestou a  kolmo k její ose. Na přechodu by se neměl chodec bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat.
Zákon také uvádí, že chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem a  musí vždy dát přednost tramvaji  ... To znamená, že chodec nemá absolutní přednost na přechodu pro chodce.

Na Karlovarsku je projekt Bezpečné přechody realizován ve čtvrtek 25.června v Nejdku, Ostrově a Karlových Varech. 
Účelem takových akcí je snížit počet dopravních nehod a následků na přechodech pro chodce, zvýšit na přechodech bezpečnost a tím zároveň zvyšovat právní vědomí občanů.

 Během akce, na které se podíleli také žáci Školícího policejního střediska z Domažlic, bylo zkontrolováno 52 osob a 47 vozidel. Za tři hodiny zjistili policisté 34 přestupky a uložili pokuty ta 10 600 Kč.

 

 

vytisknout  e-mailem