Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend s policisty na Trutnovsku

Muži zákona se nenudili 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 18. 7. 2011 bylo na trutnovských policejních služebnách oznámeno čtyřiadvacet nově spáchaných přečinů, které policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy poškození cizí věci, ublížení na zdraví, krádeží prostých, krádeží provedených vloupáním, neoprávněného opatření, padělání, pozměňování platebního prostředku, zpronevěry, porušování domovní svobody, neoprávněného užívání cizí věci a ohrožení pod vlivem návykové látky. V jednom případě policisté zadokumentovali případ náhlého úmrtí. O víkendu navíc muži zákona zpracovali třiašedesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.

Vrchlabští policisté v neděli dopoledne 17. 7. 2011 vyhlásili celostátní po motorovém vozidle Ford Tranzit bílé barvy, registrační značky 7A0 4255. Uvedený automobil odcizil dosud neznámý zloděj v průběhu nedělního dopoledne z lesní cesty nedaleko Vrchlabí. Uvnitř vozidla se v době krádeže nacházela dvě horská kola a doklady k dopravnímu prostředku. Majitel automobilu vyčíslil škodu na 120 tisíc korun. Za přečin neoprávněné užívání cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky po nenechavci a odcizeném fordu intenzivně pátrá.

Na dobrosrdečnost doplatil v neděli odpoledne sedmadvacetiletý muž z Trutnovska, který po čtrnácté hodině zastavil svým osobním motorovým vozidlem mezi obcí Chvaleč a Svoboda nad Úpou neznámému stopaři. Poté, co dosud neznámý spolupasažér na předem smluveném místě vozidlo opustil, majitel automobilu zjistil, že mu v batohu chybí jeho peněženka. V době krádeže se v portmonce nacházela finanční hotovost, doklady k vozidlu a osobní doklady. Poškozený, který zřejmě žádnému stopaři již nikdy nezastaví, vyčíslil škodu na necelých 15 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí lapkovi trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozornosti a někdy až lehkomyslností.

Na policisty ze Dvora Králové nad Labem se v neděli ráno obrátili s žádostí o pomoc místní městští strážníci, kteří zastavili v centru města na Jaroměřské ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidičku osobního motorového vozidla značky Škoda. Po kontrole dokladů hlídka vyzvala dámu sedící za volantem k orientační dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 3,09 promile v dechu kontrolované. Na základě uvedeného zjištění předali strážci zákona uvedený případ dle věcné příslušnosti svým kolegům z Policie České republiky. Policejní hlídka uvedený případ zadokumentovala a zakázala řidičce další jízdu. Nezodpovědná účastnice silničního provozu je podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k dalšímu opatření.

Úpičtí policisté v pátek odpoledne 15. 7. 2011 zadokumentovali případ krádeže přední registrační značky 4H8 9765. Uvedený „plech“ odcizil dosud neznámý zloděj ze zaparkovaného osobního motorového vozidla BMW, které stálo na volně přístupné zahradě u jednoho z rodinných domů v obci Rtyně v Podkrkonoší. Oznamovatelka vyčíslila škodu na 200 korun. Za přestupek proti majetku může správní orgán tomu, kdo značku odcizil, uložit pokutu až do výše 15 tisíc korun. Po nenechavci a shora uvedené registrační značce Policie České republiky intenzivně pátrá.

Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 5 dopravních nehod, které si vyžádaly 5 zraněných. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřili na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 128 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky dopravní policisté uložili blokové pokuty ve výši necelých 68 tisíc korun. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 126 řidičů. Dva řidiči usedli za volant po požití alkoholického nápoje.

V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 17 pěších policejních hlídek.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 114 telefonátů, 50 z nich bylo využito a zbývajících 64 nesouviselo s prací PČR.
nprap. Udo Ertner
18. 7. 2011

vytisknout  e-mailem