Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úterní události na Rychnovsku

Nehody, řidiči nezvládali sníh na silnicích  

V úterý komplikovalo sněžení řidičům život. Mnozí skončili se svými vozy v příkopech poté, co nezvládli jízdu na vozovkách pokrytých sněhem. Většina kolizí se obešla bez zranění.
 
Přestože karambolů na silnicích bylo více, Skupina dopravních nehod Rychnov nad Kněžnou vyjížděla v úterý ke třem nehodám. Při vyjíždění a couvání z řady zaparkovaných vozidel stojících na krajnici silnice I/11v Kostelci nad Orlicí ve směru na Doudleby nad Orlicí neodhal řidič automobilu tovární značky BMW vzdálenost a narazil do vozidla stojícího za ním. Alkohol u řidiče vyloučila dechová orientační zkouška. Při kolizi vznikla škoda 5.000 korun.
 
Zranění si vyžádala úterní srážka osobního vozidla Seat Cordoba a osobního vlaku na železničním přejezdu mezi Rokytnicí v Orlických horách a Pěčínem. Řidička jela s vozidlem po silnici II/319 od Rokytnice v Orlických horách. Zřejmě nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, kterou v úterý krátce před půl čtvrtou odpoledne pokrývala sněhová vrstva. Řidička pravděpodobně nestačila zastavit před železničním přejezdem na příkazovou dopravní značku „Stůj“. Z levé strany přijížděl osobní vlak od Rokytnice v Orlických horách a následně došlo ke střetu z levé strany s automobilem. Náraz vůz odhodil vpravo mimo vozovku. Žena za volantem utrpěla zranění a byla převezena do rychnovské Oblastní nemocnice. Dechová zkouška na alkohol skončila s negativním výsledkem. Vzniklá škoda při nehodě je odhadnuta na 55.000 korun.
 
V úterý krátce po čtvrté hodině odpolední vyjížděla rychnovská Skupina dopravních nehod k další kolizi. Řidič nákladního vozidla tovární značky Mercedes jel po silnici I/14 v Rychnově nad Kněžnou ve směru od Vamberka. Když přijížděl ke křižovatce řízené světelnou signalizací, údajně dle jeho výpovědi měla na semaforu svítit zelená. Když přijížděl ke křižovatce, signál se změnil z „volna“ na žlutou barvu „pozor“. Protože byl prý tak blízko, že by již nestačil zastavit, pokračoval v jízdě. V opačném směru jízdy přijížděl řidič s vozidlem tovární značky Peugeot 306. Do křižovatky údajně najížděl na zelenou. Podle jeho tvrzení se v protilehlém rohu rozsvítil signál se zeleným světlem pro opuštění křižovatky. Pokračoval v jízdě, aby odbočil na ulici Sokolovská. V této chvíli došlo ke střetu přední části nákladního vozu Mercedes a pravé boční části osobního automobilu. Při nehodě utrpěl řidič vozu Peugeot zranění, které si vyžádalo ošetření v rychnovské nemocnici. U obou účastníků nehody provedla policie dechové zkoušky. Skončily s negativním výsledkem. Při střetu obou vozidel došlo ke škodě ve výši 70.000 korun. Míra a příčiny dopravní nehody jsou stále v šetření.
 
Sníh na silnici v kombinaci s nepřizpůsobením jízdy povětrnostním podmínkám byl zřejmě důvodem dalšího karambolu, k němuž došlo v úterý dopoledne  za obchvatem Vamberka ve směru na Žamberk. Řidič dodávky ukončil jízdu sjetím do příkopu.
 
Další dva karamboly s podobným scénářem řešili v úterý kostelečtí policisté. Ani v jednom případě nedošlo jak ke škodě na majetku, tak ke zranění osob. Řidiči vozidel pravděpodobně nezvládli jízdu na zasněžených silnicích.
 
K havárii autobusu došlo na křižovatce mezi obcemi Kvasiny – Ještětice – Brocná. V dopravním prostředku hromadné dopravy v tu chvíli jeli dva cestující. Z kolize všichni vyvázli bez zranění.
K nehodě tří osobních vozidel došlo v úterý večer na silnici I/11 mezi Kostelcem nad Orlicí a Doudlebami nad Orlicí. Řidič jednoho ze zúčastněných aut začal předjíždět další automobil. Při předjížděcím manévru zřejmě dostal smyk a poškodil další dva vozy. Ke zranění osob nedošlo.
 
Dnes ráno sérii nehod završila kolize na silnici I/4 v Solnici při výjezdu z města ve směru na Dobrušku. Řidič osobního automobilu zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, povětrnostním podmínkám a stavebním úpravám na komunikaci. Narazil do stojícího auta. To stálo, jelikož před ní na komunikaci u krajnice stálo jiné vozidlo. Objet jej řidička nemohla, protože v protisměru právě jely další automobily. Nikdo nebyl zraněný. Účastníci kolize si sepsali pro pojišťovny euroformulář o dopravní nehodě.
 
Policisté Rychnovska po celý úterní den dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Dobrušská policie dva řidiče „odměnila“ pokutou. První „hříšník“ nerespektoval před vjezdem do křižovatky příkazovou značku „Stop“. Další řidič v Dobrušce porušil zákazovou a příkazovou značku, když odbočil se svým autem do zákazu odbočení. Policisté uvedený přestupek řešili blokovou pokutou.
 
V úterý muži zákona řešili i celou řadu přestupků proti majetku. V jedné z rychnovských firem muž odcizil materiál za 300 korun.
Rychnovská policie vyjížděla v úterý do jedné z místních ubytoven. Neznámý pachatel tu odcizil z odložených kalhot finanční hotovost 4.900 korun. Okradený muž si kalhoty nechal v prostorách, které jsou určeny pro všechny ubytované.
O mobilní telefon Nokia v hodnotě 2.100 korun přišel mladík, který si mobilní telefon dal do skříňky šatny jedné ze školních budov v Rychnově nad Kněžnou. Skříňku si ale nezajistil.
Nemilé překvapení čekalo na řidiče dodávkového vozu Ford Tranzit, který si zaparkoval v pondělí v podvečer na týnišťském náměstí. V úterních brzkých ranních hodinách ale zjistil, že mu neznámý lapka odcizil z pravého zrcátka výplň zpětného zrcadlového skla.   Škoda činí 2.000 korun.
 
Na tísňovou linku 158 se během úterních čtyřiadvaceti hodin dovolalo 22 lidí. Deset telefonátů bylo využito pro policejní práci. Krátce před jedenáctou hodinou večerní si oznamovatel z Týniště nad Orlicí stěžoval na sousedku, která rušila noční klid tím, že si hlasitě pouštěla hudbu. Operační důstojník na místo vyslal týnišťskou hlídku policistů, která ženě domluvila.
 
nstržm. Šárka Ehlová
15.prosince 2010

 
 

vytisknout  e-mailem