Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

První sníh a řidiči

Sobotní nehody na Rychnovsku 

Rychnovská skupina dopravních nehod vyjížděla o tomto víkendu k osmi dopravním nehodám, při kterých byly dvě osoby lehce zraněny a celková škoda byla vyčíslena na 117.000 korun.
V některých případech řidiče a řidičky zřejmě překvapila změna počasí a sníh na silnicích. A to zejména v sobotu, kdy sloužící policisté v souvislosti se sněhovou nadílkou zadokumentovali hned čtyři události:

Náraz do sloupu veřejného osvětlení
Před osmou hodinou ranní jela řidička vozu Škoda Octavia v Rychnově nad Kněžnou směrem do centra. Na zasněžené komunikaci u městského pivovaru zřejmě nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu komunikace. Při projíždění levotočivé zatáčky se s vozidlem dostala do smyku, vyjela vpravo mimo komunikaci, poté vlevo a svoji jízdu ukončila nárazem do sloupu veřejného osvětlení. Dechová zkouška na alkohol byla u dvaačtyřicetileté ženy z Rychnovska negativní. Škoda je odhadnuta na 30.000 korun.




Konec jízdy v Broumaru
Téměř ve stejnou dobu jela ve voze Citroen Saxo od obce Semechnice směrem na Opočno jednačtyřicetiletá řidička z Opočenska. Žena pravděpodobně nepřizpůsobila rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a zejména povětrnostním podmínkám a na přímém zasněženém úseku komunikace dostala smyk, který nezvládla a s autem vjela vpravo mimo silnici. Její jízda skončila až v rybníku Broumar. Řidička byla s lehkým zraněním transportována do Oblastní nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. I u této řidičky se požití alkoholu provedenou dechovou zkouškou neprokázalo. Škoda této havárie je vyčíslena na 10.000 korun.



Auto a bus se na vozovku nevešly
V sobotu v odpoledních hodinách projížděla jednatřicetiletá řidička vozu Daewoo Matiz obcí Čánka ve směru na Opočno. V centru obce při projíždění zatáčky se míjela s protijedoucím autobusem. Obě vozidla s největší pravděpodobností nejela při pravém okraji komunikace, částečně přejela do protisměru, kde se levými boky střetla. Při nehodě nedošlo k žádnému zranění a zkouška na požití alkoholu byla u obou řidičů dechovou zkouškou vyloučena. Celková škoda dopravní nehody je odhadnuta na 20.000 korun.




Skok do pole
V sobotních podvečerních hodinách, již za snížené viditelnosti, projížděl po silnici č. I/11 na úseku mezi obcemi Doudeby nad Orlicí - Kostelec nad Orlicí dvaasedmdesátiletý řidič z Litoměřic. Muž za volantem vozu Škoda Favorit dostal na namrzlé komunikaci smyk (řidič měl na předních kolech namontovány letní pneumatiky), který nezvládl, přejel do protisměru a s autem pokračoval vlevo mimo komunikaci. Svoji jízdu zakončil skokem ze srázu až do pole. Při této havárii byla lehce zraněna jeho sedmdesátiletá spolujezdkyně, která byla následně ošetřena v rychnovské Oblastní nemocnici. Škoda této havárie je odhadnuta na 15.000 korun.

 


Zima je tu a s ní přicházejí i komplikace na komunikacích Rychnovska, a to nejen v horských oblastech. Opatrní by měli být i řidiči, kteří projíždějí nižšími polohámi našeho regionu. Každý, kdo usedne za volant, by měl i v tomto ročním období jezdit opatrně, zodpovědně a s ohledem na další účastníky silničního provozu. Spěch, nepozornost, bezohlednost a přeceňování řidičského umění jsou špatnými partnery motoristů.
V současné době policisté nabádají řidiče, aby nepodceňovali povětrnostní podmínky a aktuální stav komunikací. Nezapomínejte na to, že především v ranních a večerních hodinách bývají  teploty již pod bodem mrazu. Vozovky jsou pak místy namrzlé nebo pokryté sněhem. Proto spěchejte pomalu.
Nezapomínejte ani povinnost zimních pneumatik v úsecích označených dopravní značkou „Zimní výbava“. Policisté řidiče žádají, aby toto značení respektovali a měli svá vozidla řádně vybavena. 


por. Mgr. Alena Kacálková
29. listopadu 2010


 

Odkazy do noveho okna

Čánka 27.11.10

Čánka 27.11.10 

Detailní náhled

Doudleby-Kostelec

Doudleby-Kostelec  

Detailní náhled

Doudleby-Kostelec

Doudleby-Kostelec 

Detailní náhled

Opočno - Broumar

Opočno - Broumar 

Detailní náhled

Opočno - Broumar

Opočno - Broumar 

Detailní náhled

Rychnov n.Kn. 27.11.2010

Rychnov n.Kn. 27.11.2010 

Detailní náhled

Rychnov n.Kn. 27.11.2010

Rychnov n.Kn. 27.11.2010 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem