Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přednáška rodičům

Žáků novobydžovských základních škol  

Ve dnech 16. a 24. 11. 2010 se konala další setkání s rodiči žáků základních škol s policistou Preventivně informační skupiny Hradec Králové. Tentokrát se jednalo o Základní školu v ul. V. Kl. Klicpery a Základní školu praktickou v ul. Palackého v Novém Bydžově.
Setkání se konalo za účelem přednášky, na jejíž organizaci se podílel Městský úřad Nový Bydžov. Obsahem přednášky byla rizika virtuální komunikace. Přímo se tedy jednalo o kyberšikanu, kyberstalking a kybergrooming. Rodiče měli možnost se o daných rizicích dozvědět z letáků, které v předstihu obdrželi s pozvánkou na třídní schůzku a danou besedu. Letáky vyrobil a distribuoval Městský úřad Nový Bydžov. Další leták byl rodičům předán s pozvánkou na přednášku přímo při vstupu do areálu školy v den konání třídních schůzek.
Při přednášce policista rodičům uvedl, o jaká jde rizika, čím se vyznačují, jak jim předcházet, nebo jak je řešit. Dozvěděli se, i jaké trestné činy, či přestupky mohou s danými riziky souviset. Na závěr si vyslechli rady přímo pro rodiče, jak mají své děti vychovávat k bezpečnému užívání informačních a komunikačních technologií, jak se chovat při zjištění problému, nebo to, že vzájemná důvěra je v dané problematice velmi důležitá.

Jedna z velmi důležitých informací je odpověď na otázku:
„KDY začít děti seznamovat s riziky virtuální komunikace?“

CO NEJDŘÍVE ! Ideální je tedy poučení dítěte o daných rizicích ve chvíli, kdy začne dané technologie a komunikaci využívat. Informování dětí není vhodné odkládat například až do 6. třídy základní školy. Poučení svých potomků je dále vhodné opakovat a přizpůsobit novým technologiím, sociálním sítím, dalšímu vývoji, nebo věku dítěte.

Více informací na:
www.e-bezpeci.cz
www.seznamsebezpecne.cz
www.saferinternet.cz
www.bezpecnyinternet.cz 

Čtěte také:
Víte, jak se chránit na INTERNETU? (další důležité informace)
Přednáška rodičům (článek z předchozí besedy v ZŠ Karla IV.)

nprap. Jan Čížkovský
25. 11. 2010
 

Odkazy do noveho okna

setkani s rodici 01

setkani s rodici 01 

Detailní náhled

setkani s rodici 02

setkani s rodici 02 

Detailní náhled

setkani s rodici 03

setkani s rodici 03 

Detailní náhled

setkani s rodici 04

setkani s rodici 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem