Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Padělal průkaz ZTP

Muž z Hradce pozměnil jeho platnost, teď mu hrozí až tři roky vězení  

Průkaz ZTPPolicejní komisař na konci letošního (2011) května sdělil podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny dvaašedesátiletému muži z Hradce Králové, který je důvodně podezřelý, že padělal průkaz zdravotně tělesně postiženého (ZTP).

V lednu 2007 byl muži příslušným úřadem vydán průkaz ZTP s platností až do listopadu 2009, který opravňoval držitele k peněžním slevám. Jelikož muži úřad zamítl žádost o prodloužení platnosti průkazu, rozhodl se, že si sám na průkazu pozmění období platnosti, a to na „trvale. Na kopírce si vyrobil novou zadní stranu průkazu s upravenou platností, kterou pak přelepil originál. Úřadu, který po něm požadoval jeho vrácení, uvedl, že průkaz ztratil.

Na padělaný průkaz se muži podařilo počátkem února 2011 uplatnit slevu na jízdném ve vlaku. Tehdy nastoupil v Hradci Králové do rychlíku jedoucího z Pardubic do Liberce. Na trase z Hradce Králové do Dvora Králové nad Labem po něm ve vlaku revizor požadoval předložení dokladu, který ho měl opravňovat k uplatnění slevy na jízdném. (Hodnota jízdenky činila 91 korun. Díky průkazu ZTP uplatnil slevu 69 korun. Za jízdenku tedy zaplatil 22 korun). Kontrolou dokladu revizor zjistil, že je průkaz padělaný, a proto jej muži odebral. Posléze byl celý případ nahlášen na policii.

Padělateli, vyšetřovanému na svobodě, za výše uvedené jednání může podle trestního zákoníku hrozit trest odnětí svobody až na tři léta.

nprap. Anna Pešavová - 8. června 2011

 

 

 

vytisknout  e-mailem