Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opět varujeme houbaře před vykradači aut

Auta houbařů zaparkovaná u lesa stále lákají zloděje 

Policisté opět šetří případy vykradených aut na lesních cestách. Další takový případ šetřili ve čtvrtek 2. září 2010 policisté z Nového Bydžova u lesa v Praseku. Neznámý zloděj vykradl na lesní cestě zaparkovaný vůz Ford Tranzit pětatřicetiletého muže z Novobydžovska. S vlastním vozem zaparkoval kolem půl čtvrté odpoledne a vyrazil hledat houby. I když se celou dobu pohyboval poblíž zaparkovaného auta, stačil mu zloděj během patnácti minut vůz vykrást. Zloděj rozbil boční okno a odcizil různé druhy nářadí (vrtačku, sadu vrtáků, elektrický hoblík, elektrický prodlužovací kabel, horizontální vodováhu atd.) v hodnotě 28 tisíc korun. Celková škoda převyšuje částku 31 tisíc korun. Za přečin krádeže hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Další takový případ šetřili minulý týden (10. září 2010) policisté na Třebechovicku. Pětatřicetileté majitelce tam neznámý zloděj vykradl osobní vozidlo Renault Megane Scenic. Žena kolem půl čtvrté odpoledne auto zaparkovala u kraje silnice v lesním prostoru za Krňovicemi a vydala se na houby. Po návratu, zhruba za hodinu a půl, zjistila, že její motorové vozidlo vykradl zloděj. Ten jí vzal autorádio stříbrné barvy značky Sharp. Na vozidle vznikla škoda za tři tisíce korun, celková škoda činí šest tisíc korun. Případ šetří policisté pro podezření z přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí zloději až dvouletý trest odnětí svobody.

K poslednímu případu vyjížděli policisté dnes 14. září 2010 v dopoledních hodinách do Štěnkova na Třebechovicku. U tří osobních vozidel zaparkovaných na lesní cestě poblíž písníku Marokánka totiž někdo propíchal jejich pneumatiky. U každého auta poškodil dvě pneumatiky. Přesná výše škody nebyla dosud vyčíslena. Případ nyní vyšetřují policisté.

Upozorňujeme řidiče, aby nezapomínali při odchodu z vozidel uvnitř žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, navigace, autorádia, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky a ani žádné oblečení.

Pokud mají motoristé ve svých vozech odnímatelný panel autorádia, je lepší jej při opuštění automobilu vyjmout. Právě autorádia jsou častým cílem zlodějů.
Před odchodem od vozu by si měli motoristé určitě zkontrolovat zda mají uzavřena všechna okna, neměli by zapomínat ani na střešní okno a samozřejmě na uzamčení všech dveří, včetně zavazadlového prostoru. Nezbytné je také aktivovat všechna zabezpečovací zařízení, která chrání auto před zloději.
Vhodné je také nenechávat vozy na opuštěných místech, ale auto zaparkovat na parkovištích a raději urazit delší vzdálenost pěšky.

Předejít krádežím v podstatě nelze, pouze je možné těmito doporučeními snížit riziko.

Pokud houbař objeví munici, v žádném případě by na nalezený předmět neměl sahat a měl by rychle zavolat policii.

Související dokument: Varujeme houbaře před vykradači aut

nprap. Anna Pešavová - 14. září 2010

vytisknout  e-mailem