Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Odcizili vozidla za 6,5 miliónů

Drahá zábava a adrenalin 

  
Východočeští policisté vyšetřují rozsáhlé krádeže motorových vozidel, ze kterých je důvodně podezřelá skupina 8 mužů bydlících v Praze a způsobená škoda přesáhla šest miliónů korun.
 
Členové skupiny ve věku od 18 do 30 let jsou podezřelí, že pod „vedením“ 19 letého mladíka a 25 muže, se od prosince roku 2007 do současné doby různou měrou podíleli na spáchání 11 případů trestné činnosti na území Středočeského a Východočeského kraje, zejména pak na krádežích nových vozidel na parkovištích výrobních závodů automobilek nebo v depozitních skladech nových vozidel. Ve dvou případech se jim pak podařilo odcizil nová vozidla i z pražských autosalónů.
Pro hlavní podezřelé si přijela do Prahy východočeská zásahová jednotka, ostatní členové zadrželi policisté služby kriminální policie a vyšetřování.
Krádeže prováděli v různém složení a různou měrou, tři z nich se podíleli „pouze“ na rozřezávání a likvidaci vozidel a dopustili se tak trestného činu podílnictví.
 
Jejich „tažení“ za zábavou a adrenalinem začalo v prosinci loňského roku, kdy ve Středočeském kraji prostříhali oplocení u automobilového závodu, vnikli dovnitř a z parkoviště odvezli nové vozidlo Škoda Octavia. V lednu letošního roku si stejným způsobem upravili cestu do depozitního skladu vozidel a prostříhaným oplocením chtěli vyvézt vozidlo Hyundai Santa Fe za téměř milión korun. Když už byli za plotem tak se jim postavil do cesty mostek přes meliorační příkop a uvízli. V kombinaci s ostrahou, kterou je pronásledovala, svůj pokus vzdali, vzali nohy na ramena a vozidlo nechali na místě. Pro další vozidlo se vypravili ještě v lednu do dalšího skladu nových vozidel. Vybrali si vozidlo Hyundai Coupé. Tentokrát byli úspěšní.
 
V březnu o sobě dali vědět na východě Čech, kde opět po překonání kovového plotu vnikli na pozemek automobilky a odcizili vozidlo Škoda Superb. O týden později již řádili na odstavné ploše v dalším areálu automobilky u nás v kraji. Vybrali si černou Škodu Octavii Scout, prorazili spuštěnou závoru ven ze závodu a zmizeli.
 
Další zkoušku odvahy si dali hned začátkem dubna, kdy opět po přeštípání oplocení vnikli do již jednou navštíveného areálu automobilky na východě Čech. Tentokrát se pokusili odcizit Škodu Superb a Škodu Roomster, ale ještě v areálu do sebe vozidla nabourala, nechali je tedy na místě a spokojili se krádeží 4 ks kompletních kol k Superbu.
 
V květnu se opět přesunuli do středních Čech, kde po překonání pletiva v zadní části depozitního skladu vozidel a odcizili Hyundai Santa Fé. I zde po krádeží prorazili elektronickou závoru a ujeli.
 
Další krádež byla pro ně trochu netradiční. V Praze se v červnu pokusili odcizit z volně stojící Škody Fabie 2 kola, ale na místě byli přistiženi hlídkou Městské policie.
Patrně aby si spravili chuť, v červenci se vypravili do jednoho pražského autosalonu, kde se jeden z nich nechal krátce před tím zaměstnat, a dosud nezjištěným způsobem odcizili z parkoviště krátce po sobě  vozidla Volkswagen Caravelle za 1.200.000 Kč. a  Škodu Superb na 650.000 Kč.
 
Z prozatímního vyšetřování vyplývá, že se ani nesnažili na krádežích a následném prodeji nějak zvlášť zbohatnout, spíše to byla zábava a adrenalin. Tři vozidla, která se podařilo policii zajistit celá jsou už vrácena jejich majitelům, dvě z nich používali pro svoji potřebu, některá vozidla prodali svým známý pouze za pár desítek tisíc korun a s těmi, se kterými si nevěděli rady, rozřezali a odvezli na vrakoviště. Jeden z obviněných například ukradl Superba jen pod příslibem, že ho bude moci řídit.
 
Je třeba dodat, že k dopadení povedené party těchto mladých lidí přispěla i velmi dobrá spolupráce s automobilkou Škoda a s policejními útvary Východočeské a Středočeské policie.
 
Celkem tedy jejich účet, který vystavil vrchní komisař, čítá krádež 9 nových vozidel (Škoda Super, Octávia a Roomster, Hyundai Santa Fé, Hyudai Coupe a VW Caravelle) z toho dva ve stádiu pokusu, krádež 4 kompletních kol k Superbu, pokus krádeže kol z Fabie a jako bonbónek jednomu z hlavních podezřelých přidal obvinění z krádeže 12 ks 10 kg propanbutanových lahví, které odcizil na benzinovém čerpadle cestou z krádeže s odcizeným vozidlem VW Caravelle, patrně, aby jel domů s vytíženým vozidlem.
 
Hlavním podezřelým, kteří nejsou orgánům činným v trestním řízení neznámí, pak hrozí trest odnětí svobody až na 12 let odnětí svobody a byla na ně uvalena vyšetřovací vazba, ostatním pak podle jejich podílu na trestné činnosti tresty nižší a ti jsou stíhání na svobodě.
Další fotografie z případu

vytisknout  e-mailem