Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Hledaný podvodník spravedlnosti

neunikl, za trestnou činnost na seniorech mu hrozí až 8leté vězení 


senioři.jpg

Východočeští policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, oddělení  majetkové trestné činnosti, správy východočeského kraje v Hradci Králové v současné době vyšetřují případy podvodů z minulých let, jejichž obětí se stali senioři.  Jedná se o rozsáhlou trestnou činnost, ke které docházelo v období roku 2005 až 2007 v rámci celé České republiky. Pachatelé se tehdy nejméně v 70 případech dopouštěli podvodů tím, že pod využitím smyšlených legend, například opravy vozidla pro rodinného příslušníka, vylákali od seniorů  různé finanční částky ve výši od 5.000 do 70.000 korun.  Nezřídka se při podvodech dopouštěli i krádeží, kdy využili nepozornosti poškozených. Celková škoda byla tehdy vyčíslena na nejméně 900.000 korun. V loňském roce byly ze strany východočeské policie shromážděny v této souvislosti důkazy proti konkrétním dvěma podezřelým osobám. Tyto důkazy vedly k následnému vypátrání a zadržení prvního podezřelého 28letého muže z Olomouce, který si tehdy /v r. 2007/ vyslechl obvinění z trestných činů podvodu s trestní sazbou až na 3 roky odnětí svobody. Druhého podezřelého, také z Olomouce, se policistům v roce 2007 nepodařilo  zadržet, proto jej obvinili v nepřítomnosti pro trestné činy podvodů a krádeží s trestní sazbou až 8 let a byl  trestně stíhán jako uprchlý. Po muži bylo vyhlášeno celostátní pátrání a bylo jen otázkou času, kdy bude dopaden.  

Muž se skrýval až do 23. října 2008, kdy jej zadrželi v rámci vyšetřování další obdobné trestné činnosti páchané na seniorech kolegové z jihočeské policie. viz: „Erc“ podvodníci seniorů konečně dopadeni. Na vyšetřování i jeho zadržení se podíleli i policisté z východních Čech.

Čtyřiačtyřicetiletý muž si vyslechl od jihočeské policie obvinění z let 2007 a 2008, a to ze 76 skutků, z nichž 14 bylo spácháno na území východočeského regionu. Jedná se o okresy Jičín, Náchod, Svitavy, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Havlíčkův Brod a Pardubice. Není vyloučeno, že bude toto obvinění rozšířeno i o další skutky. Současně si vyslechl i obvinění i ze strany východočeských policistů za minulou trestnou činnost z let 2005 až 2007, pro kterou je nyní vazebně stíhán. Za uvedené jednání hrozí obviněnému až 8letý pobyt za mřížemi. 

Čtěte také "Podvedená seniroka": http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/rs_atlantic/policie/vychodocesky/pardubice/zpravy/92517.html

Preventivní rady naleznete v obrazové příloze/ viz. níže/ a také zde: Podvody na seniorech 

 

por. Mgr. Lenka Burýšková

Odkazy do noveho okna

(ne)bezpečný věk

(ne)bezpečný věk 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem