Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dvě okradené seniorky

Jedna přišla o šest tisíc z tašky a druhá o cennosti z domu  

V předchozích dnech došlo na Hradecku ke dvěma krádežím, jejichž oběti byly ženy ve věku 76 a 80 let. Zveřejněním těchto případů bychom chtěli nejen informovat veřejnost, ale především upozornit a varovat dříve narozené před obdobnými případy a požádat je o větší opatrnost.

První případ se stal v úterý 12. 7. 2011 kolem 14. hodiny na Třebechovicku. Dle oznámení seniorky musela být okradena ve chvíli, když u plotu komunikovala se ženou, kterou zahlédla, když byla na zahradě domu. Vydala se za ní s dotazem, co potřebuje. Žena se pod různými záminkami jako je prodej zboží, či potřeba na WC pokoušela vetřít do domu. Důchodkyně si cizí ženu do svého obydlí nevpustila, avšak „divadelní“ představení ženy za plotem trvalo téměř 15 minut. Během té doby měla seniorka svůj domek na pozemku otevřený. Zřejmě této chvíle využil zloděj, který seniorce odcizil z domu cennosti v hodnotě 20 tisíc korun.
Policisté případ přečinu krádeže a porušování domovní svobody zaevidovali, provedli potřebné úkony a na objasnění věci intenzivně pracují. Zloději v případě dopadení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Dle seniorky se mělo jednat o ženu mladšího vzhledu, střední postavy, vysokou 165 cm, měla krátké černé vlasy a byla oblečená do dlouhé černé sukně.

Tentýž den byl v blízkém okolí, zaznamenám pohyb ženy a muže nabízejících produkty energetické společnosti. Tito se po neúspěšném pokusu odebrali pryč. Dle zjištěného popisu se jednalo o ženu vysokou 165 cm, ve věku okolo 25 let, pološtíhlé postavy s černými vlasy svázané do culíku. S ní byl muž štíhlé postavy, vysoký asi 175 cm, blond vlasů.

Tímto žádáme občany, kteří si všimli ženy nebo muže daného popisu o předání poznatku na místní Obvodní oddělení Třebechovice (974526741), nebo na bezplatnou telefonní linku Policie ČR – 158.
Dále žádáme veřejnost o včasné předávání poznatku na Policii ČR v případě zjištění podezřelých osob, které se pod různými záminkami pokouší vloudit do obydlí (podomní prodejci (deky, hrnce, pily...) osoby, které žádají o vykonání potřeby, nebo například zapsání vzkazu sousedce).



K druhému případu došlo 14. 7. 2011 v dopoledních hodinách na zastávce u jednoho z obchodních domů v centru krajského města. Zde si seniorka odložila svou tašku s nákupem a peněženkou na zem vedle sebe. Zhruba po 5 minutách při nastupování do autobusu zjistila, že v tašce peněženku nemá. Zloděj si tak přišel k finanční hotovosti ve výši 6 tisíc korun a poškozené zajistil starosti s obstaráním nových dokladů.
Policisté na daném případu přečinu krádeže pracují a v případě dopadení zloděje mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Policie doporučuje:

  • Mějte své věci neustále pod kontrolou
  • Noste peněženky, finanční hotovost a cennosti skrytě a „nevystavuje“ je na odiv okolí
  • Noste peníze a doklady odděleně
  • Berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete
  • Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky
  • Vyhýbejte se návalům mnoha lidí a tlačenicím

Další rady pro seniory naleznete zde...

Čtěte také:
Falešný energetik okradl seniorku – zpravodajství PČR ze dne 30. 6. 2011
Objevila se falešná pracovnice vodáren - zpravodajství PČR ze dne 16. 6. 2011
Prodejci připravili seniorku o úspory - zpravodajství PČR ze dne 19. 4. 2011

nprap. Jan Čížkovský
15. července 2011, 11:30

vytisknout  e-mailem