Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Do školy bezpečně

Chraňte naše prvňáčky  

A je tu opět první školní den. Někteří školáci jsou plni očekávání, jiní „nastupují“ do školy otrle s dlouholetými zkušenostmi. Ať tak nebo tak, všichni jsou plni zážitků z právě končících letních prázdnin. Proto nebývá nepozornost, ať již ve škole nebo mimo ni, ničím neobvyklým. A právě proto vám nabízíme několik rad.

Veškerá pozornost se v těchto dnech soustředí na prvňáčky. Jsou to právě oni, kterým se od základu mění dosavadní spokojený a bezstarostný život. Snažme se jim pomoci orientovat se ve světě dospělých tím správným směrem. Našim prvořadým úkolem je zajistit začínajícím školákům bezpečí. Rodiče by tedy měli svého potomka doprovázet do školy nejenom ten dnešní první den, ale i alespoň několik dnů následujících. A než se pustí na cestu do školy úplně sami, měli by je z povzdálí pozorovat a v případě potřeby je znovu upozornit a připomenout, jak důležité je přecházet vozovku na místech k tomu určených, tedy po přechodu pro chodce. A že i na přechodu se „musí“ pořádně rozhlédnout.
Pozornost bychom ale měli věnovat i těm starším. I dětem na prvním a druhém stupni základní školy je potřeba základy správného přecházení připomenout.

Již tradičně budou policisté na okrese Ústí nad Orlicí první týden v novém školním roce více než kdy jindy dohlížet na správné přecházení vozovky především v blízkosti základních škol. Je to pochopitelné. První školní dny je zvýšené riziko úrazů a dopravních nehod s dětmi. Proto policisté doporučují rodičům - naučte své děti chodit do školy bezpečně!

V minulosti se setkala s velkým ohlasem dopravně bezpečnostní akce pod názvem "Zebra se za tebe nerozhlédne". Při této akci, která na okrese Ústí nad Orlicí proběhne dne 3. září 2009 již tradičně ve Vysokém Mýtě, se policisté zaměří právě na správné přecházení. A nejenom to. Ani řidiči nesmí zapomínat, že mají povinnost umožnit chodcům přecházejícím vozovku po přechodu pro chodce bezpečné přejdutí.

nprap. Eva Sichrová
1. září 2009
 

Odkazy do noveho okna

Cesta do školy

Cesta do školy 

Detailní náhled

Pořádně se rozhlédni!

Pořádně se rozhlédni! 

Detailní náhled

Přecházej bezpečně

Přecházej bezpečně 

Detailní náhled

Zkontrolujte prvňáčka

Zkontrolujte prvňáčka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem