Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zraněných lyžařů přibývá

Předcházejme tragédiím 

Policisté na Trutnovsku zaznamenali v posledních dnech zvýšený počet zraněných lyžařů v našich nejvyšších horách - Krkonoších. Tři případy museli muži zákona zadokumentovat a to z důvodu závažnosti a rozsahu zranění osob.

První případ se stal v sobotu 11.1.2009 na sjezdovce v Mladých Bukách. V odpoledních hodinách zde mladý zahraniční turista na lyžích neúmyslně narazil do jednadvacetileté lyžařky. Žena utrpěla zranění, kvůli kterým musela být převezena do nemocničního zařízení, kde byla ošetřena a propuštěna do domácího léčení.
Druhý zadokumentovaný případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky Pec pod Sněžkou. Na jedné z místních sjezdovek narazila mladá zahraniční turistka do třiapadesátileté ženy z Trutnovska. Na místě zasahovalo vozidlo Rychlé záchranné služby, lyžařka byla transportována s těžkým zraněním do Trutnovské nemocnice. Lékař uvedl, že si léčení vyžádá dobu až šest týdnů.
K nejzávažnějšímu případu, který museli včerejšího dne 13.1.2009 zadokumentovat trutnovští policisté, došlo v jednom z lyžařských areálů v Janských Lázních. Krátce po poledni lyžař sjíždějící svah Černé hory ve vysoké rychlosti vyjel ze sjezdovky do lesního porostu, kde narazil do stromu. Na místě zasahoval vrtulník záchranné služby. Přes veškerou snahu záchranářů zahraniční turista ve věku 28 let svým zraněním na místě podlehl. Z dosud provedeného šetření na místě tragické události policisté zjistili, že muž s největší pravděpodobností neměl na hlavě ochrannou přilbu.

Policisté tyto případy prošetřují pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky. Muži zákona vždy zjišťují, zda-li nedošlo ke zranění zaviněné cizí osobou.
Policie České republiky tímto žádá všechny milovníky zimních sportů, aby dodržovali pravidla bezpečného chování. Na sjezdovkách i lyžařských tratích myslete na to, že se váš sportovní zážitek může během několika okamžiků změnit v tragédii. Návštěvníci horských středisek by měli používat ochranné bezpečnostní pomůcky, zvláště pak ochrannou přilbu, která by mohla v mnoha případech zamezit těžkým zraněním.
Každý lyžař by měl brát ohled na nezkušené kolegy, kteří si nejsou svým sjezdovým uměním tak jisti, zvláště pak na děti, které nemají s jízdou na sjezdovkách mnohdy žádné zkušenosti. Mysleme na to, že se z horského pobytu chce každý vrátit  šťastně domů.

nprap. Jiří Prouza, nprap. Udo Ertner

vytisknout  e-mailem