Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zapomínat se nevyplácí

U držitelů zbrojních průkazů to platí dvojnásob 

Zbrojní průkazy  se vydávají obvykle s plaností na dobu pěti let. Před uplynutím doby platnosti je třeba požádat o vydání nového zbrojního průkazu.
Žádost je nutno dle zákona podat u příslušného útvaru policie (dále jen policie), tedy Odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál na jeho pracovišti obvykle v sídle bývalého policejního okresního ředitelství, nejméně dva a nejdříve šest měsíců před uplynutím doby platnosti zbrojného průkazu.

K žádosti je nutné přiložit:

- potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti, 
-  dvě fotografie.

Pokud má držitel v průkazu uvedenu i skupinu C (tedy pro použití k loveckým účelům):
- musí při podání žádosti předložit lovecký lístek.
Správní poplatek za vydání nového zbrojního průkazu činí tři sta korun a dále je nutné počítat s poplatkem lékaři.

Jestliže držitel zbrojního průkazu podá žádost o vydání nového zbrojního průkazu v době kratší než dva měsíce před skončením jeho platnosti, může se stát, že kvůli opožděnému podání žádosti nestihne policie vyřídit vše potřebné k vydání nového zbrojního průkazu. Platnost původního zbrojního průkazu může tedy zaniknout a je nutné jej do deseti pracovních dnů po skončení jeho platnosti odevzdat policii a zároveň odevzdat policii své zbraně a střelivo. Ty jsou majiteli vráceny, pokud je mu vydán nový zbrojní průkaz.

Pokud držitel zbrojního průkazu nepodá žádost o vydání nového zbrojního průkazu v době platnosti toho stávajícího a chce být dále například držitelem zbrojního průkazu a vlastníkem zbraní, musí nejdříve složit znovu zkoušku odborné způsobilosti a pak si může podat žádost o vydání zbrojního průkazu. V konečném důsledku přijde zapomnětlivost na několik tisíc. Je zde třeba mimo jiné počítat s náklady na vykonání zkoušky odborné způsobilosti (poplatek zkušebnímu komisaři, poplatek za služby střelnice …) a za vydání zbrojního průkazu správní poplatek pět set korun za vydání každé skupiny ve zbrojním průkazu.
V horším případě hrozí i pokuta ve správním řízení za neodevzdání neplatného zbrojního průkazu a v souvislosti s tím i odevzdání zbraní se střelivem v zákonné lhůtě. Nesplněním povinnosti odevzdat zbraně může dojít k trestnímu stíhání za nedovolené ozbrojování. V důsledku tohoto může  přijít člověk o zákonnou podmínku k vydání zbrojního průkazu, tj. spolehlivost nebo bezúhonnost a zbrojní průkaz mu nebude vydán.
Pokud žadatel nepodá žádost o vydání nového zbrojního průkazu a nechce být dále jeho držitelem, musí rovněž v zákonné lhůtě odevzdat policii své zbraně a střelivo. Dále  může vlastnictví ke zbraním a střelivu dle zákonných podmínek zákona o zbraních převézt na jiného držitele zbrojního průkazu, případně dát do komisního prodeje zbraně a střelivo k podnikateli v oboru zbraní a střeliva, který má na tuto činnost vystaveny koncesní listiny a zbrojní licenci. 


►Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál

    adresa: Ulrichovo nám. 810, 501 01 Hradec Králové 
    telefon: 974 522 462 
    fax: 974 521 238
    e-mail: krpkhk.zbrane@mvcr.cz

vyřizování žádostí a informace podává:
Oddělení správního řízení, dozoru a dohledu
Pracoviště:
HK - 974 526 302, 974 526 303
JC - 974 533 301
NA - 974 534 300
RK - 974 536 300
TU - 974 539 300


Zpracoval : kpt. Mgr. Josef Krátký (tel. 522 463)

vytisknout  e-mailem