Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Lovu zdar!

V Královéhradeckém kraji začíná kontrola honů 

JIČÍNSKO

Kontroly honů - zatím bez závad  - foto ZDE

Lovecká sezóna je v plném proudu, a tak se z polí, luk a mýtin postupně stávají honitby, kde myslivci loví drobnou a škodnou zvěř. Každému honu předchází důkladná příprava a také kontrola, kterou provádějí policisté z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál. Ne jinak tomu bylo i v sobotu 13. listopadu, kdy se policisté vydali do Třebnouševse. Na místním koupališti se sešlo 24 myslivců, kteří postupně předkládali ke kontrole  lovecké lístky, průkazy zbraní, povinné pojištění a  zbrojní průkazy. Na závěr se ještě každý z nich podrobil  orientační dechové zkoušce na alkohol. Výsledek kontroly nikoho nepřekvapil. Vše bylo v naprostém pořádku a policisté nezjistili žádné nedostatky. Myslivci si jsou totiž plně vědomi postihů, které by je v případě zjištěných závad čekaly.

O hodinu později policisté zkontrolovali i účastníky honu v obci Dachovy, kde rovněž neshledali žádné závady. Nutno zdůraznit, že muži zákona budou i nadále v kontrolách pokračovat. 

nprap. Hana Klečalová
14. 11. 2010
 

RYCHNOVSKO

Policisté kontrolují účastníky honů - foto ZDE  

Podzimní víkendy se na Rychnovsku ponesou až do konce roku  v duchu mysliveckých tradic. Jednotlivá sdružení myslivců organizují hony. Jde o celodenní akce, které se odehrávají v pátek či v sobotu. První setkání myslivců  proběhla minulý víkend.
 
Na tyto akce nejezdí jen příznivci myslivosti a členové jednotlivých pořádajících organizací, jejich hosté z dalších sdružení, ale i zástupci zákona - policisté. Přítomnost policie na těchto setkání se nese  v duchu prevence. Na hony jezdí policisté z příslušného obvodního oddělení, do jejichž rajonu sdružení spadá,  a z inspektorátu pro zbraně střelivo, výbušniny a drogy, kteří před zahájením samotného honu provádějí kontroly povinností držitelů  zbrojních průkazů. Důležitý pro bezpečnost akce je samozřejmě technický stav jednotlivých zbraní a k ní nezbytný průkaz zbraně. Muži zákona sledují i platnost loveckých lístků a zaměřují se na to, zda účastníci honů mají doklad o zaplacení povinného pojištění.
Na Rychnovsku policisté nezaznamenali žádné zásadní potíže. Velký důraz se klade i na nepřítele číslo jedna. Tím je alkohol. Zbraně a požívání alkoholických nápojů nelze nikdy slučovat. Policisté proto provádějí  namátkově orientační dechové zkoušky u nimrodů.
 
První hony v závěru minulého týdne se odehrály bez potíží. Myslivecká sdružení, která se vydala lovit, nepodcenila přípravu a hlavně bezpečnost jak samotných střelců, tak honců a dalších neméně důležitých účastníků akcí, kterými jsou lovečtí psi. Kontroly se v posledních letech odehrávají téměř bez závad. Myslivci mívají zbraně, zbrojní průkazy, lovecké lístky i pojištění v pořádku. Na Rychnovsku skončila v minulých pěti letech  jen jedna orientační dechová zkouška pozitivně. 
 
Hony o uplynulém víkendu po těchto nezbytných namátkových kontrolách "odstartovaly" tradičním "Lovu zdar". Zítra pokračují další hony v dlouhé sérii. Policisté z Rychnovska nadále chystají kontroly, aby se tyto myslivecké svátky uskutečnily bez potíží a zbytečných tragédií.
 
nstržm. Šárka Ehlová
12. 11. 2010

 

KRÁLOVÉHRADECKO

Sobotní kontroly na Královéhradecku dopadly bez závad - foto ZDE

Policisté v sobotu 6. listopadu 2010 odstartovali první bezpečností kontroly myslivců na honech na Královéhradecku. Jde o preventivní akce zaměřené především na platnost předepsaných dokladů ke zbraním (zbrojní průkaz), platnost loveckých lístků a pojištění ke škodám. Odborníci z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál rovněž kontrolují i výrobní čísla zbraní. Kromě toho se myslivci podrobují kontrole, zda nepožili alkohol či jiné návykové látky před honem, ale i po jeho skončení, kdy ještě mají u sebe zbraně.

V sobotu 6. listopadu 2010 policisté provedli namátkové kontroly myslivců z mysliveckého sdružení ve Smržově, Skalici a Králově Lhotě. Během kontrol podrobili dechovým zkouškám na alkohol devětačtyřicet myslivců. U žádného z nich nezjistili požití alkoholu a ani žádné vážné závady či nedostatky. Drobné nedostatky odstranili na místě.

V loňském roce (2009) policisté zkontrolovali 180 myslivců ze 13 mysliveckých sdružení. U provedených kontrol odborníci nezjistili žádné závažné porušení zákona. Policisté budou v namátkových kontrolách na honech pokračovat až do konce letošního roku (2010).

nprap. Anna Pešavová
8. 11. 2010

NÁCHODSKO

Hony v plném proudu - foto ZDE

Ač v sobotu 6. 11. 2010 foukal velmi silný vítr, hony na Náchodsku se nacházely v plném proudu. Střelci se už od samého rána chystali na bažanty a zajíce. Policisté z Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál z Náchoda spolu s policistkou z Preventivně informační skupiny vyrazili také hned brzy ráno  na střelce a organizátory dohlédnout.
 
Celkem na pěti honech zkontrolovali u každého ozbrojeného účastníka honu, zda má u sebe platný lovecký lístek, zbrojní průkaz, průkaz zbraně a pojištění. Na dvou honech policisté provedli dohled před zahájením honu, na dalších dvou honech kontrolovali myslivce v terénu a na jednom z honů provedli kontrolu až po příchodu střelců z honitby. Za sobotu tak policisté zkontrolovali téměř 120 střelců. Namátkou také vybrali několik střelců a provedli u nich orientační dechovou zkoušku. U všech kontrolovaných ukázal přístroj Dräger čistou nulu. Všech pět kontrol dopadlo na výbornou a policisté střelce pochválili.
 
Je vidět, že si myslivci na Náchodsku uvědomují, jak zodpovědné je držet loveckou zbraň a jaké povinnosti to přináší. Mělo by doopravdy platit, že každý držitel zbraně by z ní měl mít velký respekt a podle toho s ní také zacházet. Kontroly honů budou na našem územním odboru až do skončení lovecké sezóny i nadále pokračovat.

nprap. Jana Pecoldová
6. 11. 2010

__________________________________________________________________________________________________________________________
por. Mgr. Lenka Burýšková
15. 11. 2010 

vytisknout  e-mailem