Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zpronevěra a podvod

Advokát zpronevěřil peníze klientů 

Z trestných činů podvodu a zpronevěry obvinili ve středu 11. listopadu krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality šestatřicetiletého muže z Prahy.
Trestných činů podvodu se dopouštěl od března 2006 v Rakovníku. Od šesti lidí si v průběhu tří let vypůjčil celkem 7 milionů 759 tisíc korun, ačkoliv věděl, že půjčené peníze ve slíbené době nevrátí a peníze použil pro vlastní potřebu.
Zpronevěry se dopouštěl jako advokát zapsaný v seznamu advokátů u České advokátní komory. Měl tedy zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného s odkazem na § 16 zákona o advokacii č. 317/2009 Sb., což nedělal a jemu svěřené finanční prostředky klientů v celkové výši 4 milionů 500 tisíc korun zpronevěřil a opět použil pro svoji potřebu. Čtyři poškození klienti jsou rovněž z Rakovníku, kde má obviněný advokát svoji kancelář.
Policisté se začali případem zabývat letos v květnu, kdy jeden z poškozených podal trestní oznámení na státním zastupitelství. Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v délce 5 až 12 let.
Případ stále není uzavřený, kriminalisté prověřují, zda advokát nezpronevěřil finanční prostředky dalších klientů.

vytisknout  e-mailem