Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vyhrožoval bombou

Hloupý žert nezůstane bez trestu 

     Dne 7. října 2009 v dopoledních hodinách oznámil annonymní mužský hlas na tísňovou linku, že v areálu učiliště v Neratovicích je bomba a poté zavěsil. Na základě tohoto oznámení byly na místo vyslány policejní hlídky, které místo zajistily a provedly evakuaci cca 300 studentů a zhruba 28 zaměstnanců školského zařízení. Následně byla provedena kontrola areálu za účasti policejních specialistů. Během kontroly nebyl zjištěn žádný nebezpečný předmět a provoz školy byl ještě téhož dne obnoven. Školské zařízení vyčíslilo vzniklou následnou škodu na částku cca 13.000,- Kč. Během akce nedošlo ke zranění osob.
     Policisté skutek začali šetřit jako podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy, za který je možno uložit trest odnětí svobody v rozpětí od šesti měsíců do tří let nebo trest peněžitý. Vyšetřující policisté od počátku ve spolupráci s mělnickými kriminalisty intenzivně pátrali po osobě pachatele výše uvedeného skutku. Jejich společná snaha byla v těchto dnech korunována úspěchem. Jako pachatel byl zjištěn šestnáctiletý mladík z Mělnicka. Tomuto mladistvému bylo dne 2. prosince 2009 sděleno podezření z výše uvedeného trestného činu. Vyšetřovací materiál bude postoupen státnímu zastupitelství a následně o vině a trestu rozhodne soud se speciálně vyškoleným soudcem. Tento ve vyjímečném případě může pachateli uložit trest odnětí svobody, ale maximálně do výše poloviny běžné sazby dle trestního zákona.
     V poslední době roste úspěšnost při odhalování pachatelů výše uvedeného jednání, kteří se ve většině případů rekrutují z řad osob mladších osmnácti let. Budiž jejich vrstevníkům tato kauza varováním pro případ, že by si i oni krátili čas podobnými žerty. Jak je vidět, může se snadno z obyčejné klukoviny stát případ, který jeho pachateli způsobí mnoho zbytečných problémů.

vytisknout  e-mailem