Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Statistika kriminality

Příbramsko - Kriminalita za 1. pololetí roku 2013. 

     Během prvního pololetí letošního roku došlo na Územním odboru Příbram k poklesu kriminality, a to o 95 případů. Na Příbramsku bylo spácháno celkem 1925 trestných činů, objasněna byla téměř třetina. V průměru tak denně dojde k deseti činům. Na Obvodním oddělení Příbram jsme evidovali 934 případů, tj. 48 % z celkové trestné činnosti. 
     Nejvíce se na kriminalitě podílí majetková trestná činnost – 1311 činů (68 % z celkové kriminality), i tady jsme však zaznamenali klesající tendenci, jde o pokles oproti stejnému období loňského roku o 104 případy. Nejčastější majetkovou trestnou činností jsou krádeže věcí z vozidel – 224 činů, bylo jich nahlášeno o 98 méně než loni, 149 vykradených aut jsme měli přímo v Příbrami. V tomto pololetí zmizelo 41 vozidel, o 17 méně než loňský rok, a 42 jízdních kol. Krádeží vloupáním přibylo, a to o 66 případů, zaevidovali jsme celkem 598 činů. Šlo o vloupání zejména do obchodů (75 případů), chat (62), domů (60), kiosků a bytů (17). 
     Násilná trestná činnost klesla o 21 případů, ze 114 na 93. Objasnili jsme 45 % případů. Nedošlo k žádné vraždě, úmyslné ublížení na zdraví bylo spácháno - 30x, nebezpečné vyhrožování – 13x a loupež – 12x (což je ale o 16 méně než loni). Dále bylo oznámeno 6x vydírání, 3x nebezpečné pronásledování a 3x týrání osoby žijící ve spolčeném obydlí.
     Počet hospodářských trestných činů stoupl o 24 případů, ze 113 na 137. Nejde však o kvantitativní nárůst, ale projevuje se zde zvýšená kvalita na úseku odhalování a objasňování policejními orgány. Objasněnost činí 30 %. Nejčastějšími případy jsou různé podvody, např. 16x úvěrový podvod, 13x pojistný podvod.
     U mravnostní kriminality došlo k poklesu z 21 trestných činů na 9. Z toho je čtyřikrát pohlavní zneužívání a dvakrát znásilnění. Objasněnost je na vysoké úrovni - 55 %.
     Častými případy, které policisté museli řešit, byly 127x zanedbání povinné výživy, 90x poškození cizí věci, 77x maření výkonu úředního rozhodnutí, 62x ohrožení pod vlivem návykové látky (což je ale díky intenzivnímu výkonu na silnicích). Sedmkrát jsme vyjížděli k výtržnictví a ve stejném počtu k případům sprejerství.
     Co se týká drogové kriminality, podařilo se nám během pololetí odhalit 21 případů trestného činu nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů.
     Recidivisté spáchali celkem 344 činů, tj. 18 % z celkové kriminality, 88x se dopustili krádeží vloupáním, velmi často opakovaně neplatili výživné, mařili výkon úředního rozhodnutí a ve 26 případech se dopustili násilného trestného činu. Mladiství ve věku od 15 do 17 let se podíleli na sedmi případech z celkové trestné činnosti.
 

16. července 2013, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem