Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Společný výcvik policistů a záchranářů

KRAJ - Středočeští policisté a záchranáři absolvovali v Sadské výcvik, týkající se společných zásahů na místě události s ohrožením životů a zdraví lidí. 

Na rozsáhlém území Středočeského kraje se stále častěji na místech zásahů potkávají policisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje s posádkami Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Jejich vzájemná součinnost sice funguje dlouhodobě, ale naléhavých a náročných situací není málo a zdokonalování společných postupů se jeví jako nutnost. Proto se ve čtvrtek 9. června 2022 realizoval ve školním policejním středisku v Sadské společný výcvik policejních hlídek a  posádek záchranky, který zahrnoval celkem 7 různých modelových situací vyžadujících intenzivní kooperaci.02

V areálu sadského výcvikového střediska tak dopoledne zaparkoval mobilní dispečink (operační středisko) ZZS a nasimulováno zde bylo 6 míst zásahů. Tím sedmým byl tok řeky Labe vzdálený od školního policejního střediska cca 1 kilometr. Figuranty (frekventanty policejní základní odborné přípravy) a jejich zranění perfektně připravili kolegové z Českého červeného kříže, což výrazně pomohlo k nastolení závažnosti situace. Zatímco posádky ZZS se zdokonalovaly v práci v taktickém prostředí (ohrožování posádky agresorem s nožem, domácí hádka) nebo se musely vypořádat s tonutím muže a jeho dítěte v Labi, hlídky policie naopak musely prokázat svoje znalosti neodkladné resuscitace při náhlé zdravotní indispozici občana v osobním vozidle nebo při tonutí osoby. Hlavní roli však při všech situacích hrála zmíněná spolupráce jak při prováděných činnostech, tak při komunikaci mezi policejní hlídkou a posádkou záchranky. Finální situace byla připravena pro všechny zasahující na desátou hodinu večerní, kdy došlo k simulované střelbě ve stanovém táboře, po které zůstalo na místě 25 osob s různě závažným zraněním. 01Následné činnosti, týkající se hromadného postižení osob, organizoval velitel zásahu – příslušník Policie ČR – ve spolupráci nejen s posádkami ZZS a policejními hlídkami, ale také s hlídkou Městské policie Nymburk a příslušníky Sboru dobrovolných hasičů Sadská.

Organizačně a zázemím výcvik připravilo školní policejní středisko Sadská, modelové situace byly vytvořeny dvěma instruktory služební přípravy ve spolupráci se dvěma kolegy ze ZZS Stč. kraje, přičemž během dne se ve výcvikovém areálu pohybovalo více než 120 účastníků společného výcviku. Kromě zasahujících a figurantů šlo hlavně o „rozhodčí“ z obou složek. Výstupy ze všech situací budou využity při vlastním výcviku policistů i záchranářů, dozajista však na přínosný projekt v budoucnu naváže další společná vzdělávací akce.

mjr. JUDr. Petra Hofmanová
vedoucí Školního policejního střediska Sadská

                                                      

vytisknout  e-mailem