Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Předání ocenění Gentleman silnic

V Nymburce byly Českou pojišťovnou oceněni za záchranu života dvě osoby. 

Veronika Svobodová a Ondřej Hrubý byli dne 10.10.2013 v Nymburce zástupci České pojišťovny a Policie ČR ocenění titulem Gentleman silnic. Mohou se tak jako 88. a 89. Gentleman silnic v pořadí pochlubit tímto prestižním oceněním udělovaným od roku 2004 těm, kteří neváhají při vážné dopravní nehodě poskytnout pomoc druhým. Dvojice oceněných si kromě certifikátu Gentlemana silnic odnesla také chytré mobilní telefony s užitečnou aplikací Pojišťovna, jejíž součástí je rovněž profesionální návod první pomoci.  
 
Dramatická dopravní nehoda se odehrála na konci července letošního roku. V dopoledních hodinách na rovném úseku vyjel řidič nákladního vozidla s návěsem do protisměru, kde se souprava střetla s vozidlem Avia. Ta po nárazu sjela do pole a převrátila se na bok. Tahač s návěsem však pokračoval v jízdě v protisměru a čelně narazil do osobního vozu Škoda Fabia, ve kterém cestovala čtyřčlenná posádka.
 
„Seděl jsem za volantem prvního auta, které ke srážce přijelo,“ líčí okamžiky bezprostředně po nehodě oceněný Gentleman silnic Ondřej Hrubý. Ten ihned poté, co pomohl vystoupit řidiči avie z kabiny, zamířil ke škodovce. „Nejdříve jsem uviděl dvě ženy, které už byly z auta venku a zdály se na první pohled v pořádku. Až potom jsem si všiml chlapce. Ležel naprosto bezvládně bez dechu a tepu,“ popisuje Ondřej Hrubý další dramatické momenty po hrozivé nehodě.
 
Tou dobou už mladíka ukládala do stabilizované polohy Veronika Svobodová. „K chlapci jsem se dostala jako první, vybavuji si, že byl částí těla zaklíněn pod autem, a tak bylo třeba ho vyprostit. Ovšem co se odehrávalo poté, mám jako ve tmě,“ vzpomíná na první okamžiky svého zásahu paní Svobodová. „Byl to pro mne skutečně hrůzný výjev, se kterým jsem se nesetkala ani během své profese zdravotní sestry,“ vysvětluje.
 
„Ačkoliv se v bezprostřední blízkosti zraněného nacházela celá řada lidí, nikdo z nich nenašel odvahu zasáhnout. Zpětně je mi jasné, že byli v rozpacích. Chlapec měl totiž poměrně mohutně rozbitý obličej, nebyl to hezký pohled,“ vypráví Ondřej Hrubý. Vzhledem k tomu, že mladík nedýchal a paní Svobodová mu prováděla masáž srdce, instinktivně pochopil, že musí jednat. „Bylo jasné, že potřebuje pomoc a že ji potřebuje okamžitě. Vyčistil jsem mu dutinu ústní, vytáhl překousnutý jazyk a pomáhal s dýcháním,“ dodává pan Hrubý.
 
Společnými silami se oběma nově oceněným Gentlemanům silnic podařilodo příjezdu záchranné služby obnovit u 14letého chlapce životní funkce. Jejich bezprostřední zásah tak přímo pomohl k záchraně mladíkova života, jenž byl následně letecky transportován do Fakultní nemocnice v Motole.
 
 
Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 89 lidí (z toho 15 žen) na 40 místech po celé České republice.
 
Jan Marek, odbor komunikace ČP
Petra Potočná, tisková mluvčí Policie ČR Nymburk
 

por. Bc. petra Potočná
14.10.2013

vytisknout  e-mailem