Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Lyžaři přišli o auto

Lyžovali na Monínci 

     V posledních dvou letech prošetřují votičtí policisté v zimních měsících krádeže motorových vozidel a věcí z nich v lyžařském areálu Monínec, který se nachází nedaleko obce Sedlec-Prčice.


     Od prosince 2009 do dubna 2010 zde policisté šetřili patnáct případů vloupání do vozidel, dvě vozidla pak byla odcizena. V prosinci letošního roku policisté šetřili už pět případů. Jednalo se o dvě odcizená a tři vykradená vozidla.


     Lyžovat se svou dcerou se 19. prosince vydal devětatřicetiletý muž z Tábora. Svoje vozidlo Škoda Octávia šedé metalízy zaparkoval na parkovišti v areálu Monínec. V odpoledních hodinách však zjistil, že vozidlo se na svém místě nenachází. Někdo ho i s věcmi, které v něm byly odcizil. Poškozený tak přišel o různé doklady a svoje a dceřiny boty. Na linku 158 proto ohlásil krádež vozidla.
     Policisté se dostavili na místo a provedli prvotní šetření. Protože poškozenému zůstaly pouze lyže a lyžařské boty na nohou, nemohl se dostavit do Votic na policejní služebnu k sepsání případu. S policisty se proto dohodl, že svoji dceru odveze domů a poté se v Táboře dostaví na obvodní oddělení k sepsání případu.


     O devět dní později policisté přijali oznámení o dalším odcizeném vozidle Škoda Octávia, tentokrát stříbrné metalízy. Třiačtyřicetiletý řidič vozidlo zaparkoval na kraji silnice v osadě Jetřichovice nedaleko Monínce. Ve vozidle nechal doklady od vozidla, servisní knížku, navigaci, brýle a pánské a dámské boty. V odpoledních hodinách, když se k vozidlu vracel, tak uviděl, jak mu s autem odjíždí neznámý muž směrem na obec Cunkov na Táborsku. Poškozený se pokusil vozidlu v odjezdu zabránit, bohužel se mu to však nepodařilo. Všiml si přitom, že odcizené auto doprovázela další Škoda Octávia stříbrné metalízy, pravděpodobně s dalšími pachateli.
     Po oznámení případu operační důstojník vyrozuměl policejní hlídky z Votic, dopravní služby a z Jistebnic, které provedly okamžitě uzávěru silnice mezi osadami Jetřichovice a Ounuz na Táborsku. Od projíždějících řidičů, chodců a běžkařů měli policisté informace o pohybu dvou stříbrných octávií právě na této silnici. V této oblasti pak hlídky několik hodin kontrolovaly lesní cesty a veškeré odbočky. Vozidlo se však i přesto nepodařilo nalézt. 
      I řidiči tohoto odcizeného vozidla a jeho dceři zůstalo pouze lyžařské vybavení. Odvoz do Prahy si poškozený musel zajistit za pomoci svého známého. 
      Odcizením obou vozidel pachatelé majitelům způsobili škodu ve výši osmi set třicet čtyři tisíc korun. 

     Při šetření případu dále votičtí policisté zjistili, že v uvedené lokalitě, ale na okrese Tábor, došlo 26. prosince k odcizení dalšího osobního vozidla. Jednalo se také o stříbrnou Škodu Octávii, která byla zaparkovaná u lyžařských běžeckých tratí v katastru obce Libenice. Policisté se domnívají, že krádeže by mohla mít na svědomí jedna skupina pachatelů.

     Policisté již v loňském roce vstoupili v jednání s majitelem lyžařského areálu. Neutěšenou situaci ohledně krádeží vozidel a jejich vykrádání chtěli řešit, a to pomocí instalací bezpečnostních kamer. Bohužel se však s majitelem nedohodli.


      Policisté tímto žádají občany, kteří si 28. prosince v době kolem čtvrté hodiny odpolední všimli ve výše popsaném prostoru podezřelého pohybu rychle jedoucích osobních vozů značky Škoda Octavia stříbrné barvy, aby své informace neprodleně předali benešovským nebo táborským policistům na lince 158. Volat mohou také na votickou policejní služebnu na telefonní číslo 974 871 760. 


     Zároveň upozorňují všechny lyžaře, kteří po dobu sportování zanechávají svá vozidla na odstavných parkovištích, aby jejich zabezpečení věnovali náležitou pozornost a nenechávali v nich žádné cennosti, zejména osobní doklady či doklady od vozidla. Jakékoli podezřelé dění na parkovištích nebo v jejich okolí pak mohou okamžitě ohlásit policistům na linku 158.

por. Bc. Zuzana Stránská 

29. prosince 2010
 

vytisknout  e-mailem