Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Drogy na Benešovsku

Kriminalisté se zaměřují na distributory  

     Drogy, téma, o kterém se hodně hovoří a píše. Problém, který naši republiku trápí od roku 1989, kdy došlo v oblasti drogové kriminality k velmi prudkému vzestupnému vývoji.
 

     V současné době v České republice funguje plně rozvinutá drogová scéna. Dají se sehnat drogy všeho druhu, a to i na Benešovsku, kde kriminalisté zaznamenali zvýšený přísun drog, především marihuany a pervitinu z Prahy a dalších velkých měst. Mají také poznatky, že se na zdejším drogovém trhu může vyskytnout i heroin.
 

marihuanamarihuana

     Policisté odhadují, že asi osmdesát až devadesát procent mladých lidí již má zkušenost se zneužíváním drogy. Věková hranice osob, které drogu odebírají, stále klesá. Experimentovat s drogou začínají děti už na základních školách. Tento problém se vyskytl i na některých základních školách na Benešovsku. 
 

     Drogovou kriminalitou se na Benešovsku zabývají kriminalisté specializující se na problematiku „toxi“. Šetření ke konkrétnímu případu je vedeno i několik měsíců. Jde totiž o mravenčí práci, která pokud má být úspěšná, vyžaduje delší čas. Policisté se při své činnosti zaměřují především na dealery, kteří mezi mládeží drogy rozšiřují.
 

     Kriminalisté každoročně odhalí několik desítek osob, které drogy nejen vyrábí, ale i prodávají. V roce 2007 vyšetřovali 14 osob, v roce 2008 jich bylo vyšetřováno 11, v roce 2009 pak počet vyšetřovaných osob stoupl na 26. Pokud se podíváme na statistku letošního roku, tak za prvních šest měsíců kriminalisté vyšetřovali už 9 osob.
 

     Můžeme uvést některé případy. Ve vazební věznici skončil 1. dubna letošního roku devětatřicetiletý muž z Prahy - východ. Od listopadu roku 2009 vyráběl na Táborsku pervitin, který pak používal nejen pro svoji potřebu, ale prodával nebo ho bezplatně distribuoval na Benešovsku.
Pervitin také prodával třiadvacetiletý mladík z Benešova. Prodal ho nejméně osmi osobám na různých místech Benešova. Kriminalisté ho obvinili z přečinu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Je vyšetřován na svobodě a hrozí mu trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.
 

     Pro stejný přečin je také stíhán šestadvacetiletý muž z Týnce nad Sázavou. I on prodával pervitin. O tři roky mladšímu muži jej prodal nejméně ve třiceti případech.
 

     Koncem roku 2009 kriminalisté pracovali na zajímavém případu. Sedmadvacetiletý mladík propůjčil od června roku 2007 do listopadu roku 2009 svým dvěma kamarádům za účelem pěstování marihuany sklepní prostor v domě na Sázavsku, kde vlastnil byt, a zajistil jim podmínky pro pěstování drogy. Za tuto službu od nich dostával peníze na úhradu spotřebované elektrické energie a také usušenou marihuanu. Tuto poté nejméně ve čtyřech případech dal zdarma pětadvacetiletému muži. 
     Vyšetřováním dále bylo zjištěno, že jeden z pěstitelů marihuany tuto drogu ještě pěstoval ve skleníku a na zahradě dalšího domu na Sázavsku. Usušené části rostlin pak zadarmo dával svým kamarádům a dalším osobám.
     Policisté všechny tři muže obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Po skončení vyšetřování, začátkem června letošního roku, kriminalisté spisový materiál postoupili s návrhem na podání obžaloby na Okresní státní zastupitelství do Benešova. Koncem června pak od státního zástupce obdrželi na všechny tři obviněné obžalobu.
     Muži jsou stíháni na svobodě a za jejich jednání jim hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

 

vytisknout  e-mailem